De overgang is de periode waarin de aanmaak van oestrogeen in je lichaam afneemt en je geleidelijk aan ophoudt met menstrueren. De meeste vrouwen krijgen er rond hun vijftigste mee te maken. Vaak gaat de overgang gepaard met allerlei lichamelijke klachten, zoals opvliegers (plotse warmteopwellingen), nachtelijk zweten, vermoeidheid of onverklaarbare prikkelbaarheid. Die klachten worden veroorzaakt door de veranderende hormoonspiegel: tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen geleidelijk af.
De overgang wordt opgesplitst in drie fases: de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De perimenopauze start vóór de eigenlijke menopauze. De werking van de eierstokken vermindert, waardoor ook de oestrogeenproductie afneemt. De menopauze is het moment van je allerlaatste menstruatie. De postmenopauze is de periode die daarop volgt, waarin het lichaam stilaan weer tot rust komt.
De duur van de overgang verschilt van vrouw tot vrouw. Gemiddeld begint deze periode ergens tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, en duurt ze zo’n 5 tot 10 jaar. Uitzonderingen zijn natuurlijk altijd mogelijk. Ook de intensiteit van de klachten kan verschillen. Sommige vrouwen nemen hun toevlucht tot (natuurlijke) overgangsmiddelen om de klachten te verlichten.
De overgang is een ingrijpende periode, die doorgaans gepaard gaat met typische symptomen en klachten. De oorzaak is een stilvallende hormoonproductie. Je lichaam houdt namelijk op met oestrogeen aan te maken. Naast de bekende opvliegers zijn er nog meer ongemakken waarvan je last kunt ondervinden.
Gemiddeld komen vrouwen zo rond hun tweeënvijftigste in de overgang. Je lichaam maakt vanaf dan geen vrouwelijke hormonen meer aan, de menstruatie stopt en je bent niet langer vruchtbaar. Los van de emotionele reactie die deze ingrijpende veranderingen teweegbrengen, komen er vaak ook heel wat lichamelijke klachten kijken bij de overgang. Een overzicht van de typische overgangsklachten en wat je ertegen kunt doen.
Tijdens de overgang krijgt bijna iedere vrouw te maken met allerlei fysieke klachten. Gelukkig bestaan er behandelingen voor overgangsklachten zoals opvliegers, hartkloppingen, of schildklierproblemen. Heb je last van kwaaltjes zoals prikkelbaarheid en depressieve gevoelens? Die zijn vaak te wijten aan een veranderende hormoonhuishouding in je lichaam. Lees verder.
Om overgangsklachten het hoofd te bieden, is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden. Vitaminerijke voeding, regelmatig bewegen en je geest gezond houden zijn in deze levensfase extra van tel. Lees verder.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >