De overgang is een periode die gekenmerkt wordt door verandering. Het is het begin van een compleet nieuwe levensfase. Los van de emotionele reacties die deze veranderingen teweegbrengen, komen er vaak ook heel wat lichamelijke klachten bij kijken. Ongeveer 2/3e van alle vrouwen in de overgang krijgt namelijk af te rekenen met overgangsklachten. Hoewel de overgang een natuurlijk proces is, zijn overgangsklachten dat niet. Veel vrouwen gaan dan ook op zoek naar een manier om hun klachten te verzachten.
Eén van die opties is hormoonsubstitutietherapie. Studies hebben aangetoond dat de nadelen van hormonale behandeling bij overgangsklachten op lange termijn groter zijn dan de voordelen. Zo verhoogt een hormonale behandeling het risico op hartaanvallen, beroertes, bloedklonters, borstkanker en kanker van het baarmoederslijmvlies. Om al die redenen raden experten af om langer dan één tot twee jaar een hormonale behandeling te volgen (tenzij in specifieke gevallen, om bv. osteoporose bij risicopatiënten te voorkomen).
Gelukkig bestaan er ook heel wat natuurlijke methoden om overgangsklachten te behandelen. Het voordeel van natuurlijke middelen is dat het overgangsproces zelf intact blijft. Soms kan het wel even duren voor de behandeling aanslaat; de natuur heeft tijd nodig. Hou in elk geval steeds je arts op de hoogte van alle (natuurlijke) behandelingen die je volgt.
Famosan Salvia van A.Vogel is een krachtig en natuurlijk product voor vrouwen in de overgang dat specifiek helpt bij opvliegers en nachtelijk transpireren. Het product bevat een sterk geconcentreerd salvia-extract dat je lichaam op 100% natuurlijke wijze ondersteunt. Dat betekent dat het natuurlijke overgangsproces intact blijft.
Aziatische vrouwen hebben amper opvliegers. Dit komt waarschijnlijk doordat hun voeding rijk is aan fyto-oestrogenen. Je voeding heeft dus een effect op je klachten. Eet voldoende peulvruchten, granen, groenten, fruit, knoflook, noten, honing en vis. Vermijd overmatig gebruik van conserveringsmiddelen, cafeïne, theïne, suiker, alcohol en pikante kruiden.
Beweging is enorm belangrijk tijdens de overgang. Beweeg daarom voldoende (een half uur per dag, liefst in de buitenlucht). Vrouwen die regelmatig bewegen krijgen minder snel opvliegers. En als ze toch opvliegers krijgen, duren ze minder lang.
Innerlijke onrust, prikkelbaarder, sneller geïrriteerd, stemmingswisselingen… In de overgang kunnen vrouwen emotioneel anders reageren. Ontspanningsoefeningen (zoals yoga) brengen terug rust in je hoofd.
Schaapjes tellen, een kopje melk met honing, … Last van slapeloosheid is normaal tijdens de overgang. Een slaaproutine (bv. elke dag op hetzelfde uur opstaan en gaan slapen) opbouwen, kan een grote hulp zijn.
Bij voorkeur kledij uit lichte, natuurlijke stoffen. Die laten je huid ademen en zorgen ervoor dat zweet sneller geabsorbeerd wordt wanneer je bv. last hebt van opvliegers. Ga ook voor laagjes zodat je iets uit kan doen wanneer je een warmteopwelling krijgt.
Hoe dan ook is het in deze fase van je leven belangrijk om gezond te leven, want ook dat kan helpen om je overgangsklachten te verlichten. Zet dus voldoende groenten, fruit en vezels op het menu, en vergeet de goede vetten niet. Die vind je onder andere in noten, zaden, vis en avocado.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >