Iedere vrouw gaat op een bepaald moment in haar leven doorr de overgang. Krijgen mannen met een soortgelijk fenomeen te kampen? Wat speelt er zich precies af bij de penopauze of andropauze. Wat zijn de symptomen en de remedies? In dit artikel zetten we de puntjes op de i.
Bij vrouwen is de overgang veel duidelijker dan bij mannen. Er verandert bijvoorbeeld veel in hun hormoonhuishouding. Ze krijgen te maken met heel wat klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Bij mannen doet zich een soortgelijk fenomeen voor, maar het is veel minder manifest aanwezig. Omdat er minder testosteron geproduceerd wordt, krijgen ook mannen lichamelijk en geestelijke klachten. Maar die kunnen ook veroorzaakt worden door het verouderingsproces en zijn niet louter toe te schrijven aan de penopauze.
Iedere man krijgt te maken met een verminderde productie van testosteron. Het is een geleidelijk proces dat bij sommige mannen al voor hun veertigste begint. Het gaat om een gemiddelde afname van een procent per jaar. Testosteron wordt in de testikels aangemaakt en speelt een belangrijke rol in het lichaam van de man. Het hormoon heeft een impact op de werking van het libido, het immuunsysteem, de botten en de hersenen. Wanneer de productie vermindert, hoeft het dus niet te verbazen dat mannen met klachten worden geconfronteerd.
De penopauze heeft zowel lichamelijke, psychische als seksuele problemen tot gevolg. Ongeveer 15 procent van de mannen krijgt te maken met één van deze ongemakken:
Het hoeft geen betoog dat een ongezonde levensstijl bijdraagt tot deze klachten. Je doet er dan ook goed aan om alcohol en nicotine te vermijden, en op je voeding te letten. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon bespaart je heel wat ongemakken.
Als je lichaam minder testosteron aanmaakt, kun je de tekorten aanvullen en zo de klachten aanpakken en je levenskwaliteit weer opkrikken. Raadpleeg altijd een arts. Wanneer de testosteronproductie afneemt, hoeft dat niet te betekenen dat je levenskwaliteit erop achteruit gaat. Het is vooral belangrijk om je erbij neer te leggen dat je ouder wordt. De onvermijdelijke kwaaltjes moet je aanvaarden en – in de mate van het mogelijke – behandelen.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >