Anderhalf procent van de vrouwen krijgt te maken met een vervroegde overgang. Al op vroege leeftijd (voor hun veertigste) houdt de menstruatie op. Lichamelijke en psychische klachten duiken op, zeker als ze hun kinderdroom moeten opbergen. Maar wat zijn de precieze oorzaken van een vervroegde menopauze? Wij zochten het uit.
Gemiddeld treedt de overgang in rond je 46ste. Rond de leeftijd van 51 of 52 jaar ga je dan in de menopauze. De eierstokken produceren minder oestrogeen, waardoor er geen ovulatie meer plaatsvindt. Sommige vrouwen merken er amper iets van, terwijl anderen met heel wat lichamelijke en psychische klachten te maken krijgen. Ze zien hun levenskwaliteit erop achteruitgaan door stemmingsstoornissen, opvliegers, hoofdpijn, nervositeit en slaapstoornissen.
Sommige vrouwen krijgen zonder aanwijsbare reden te maken met een vervroegde overgang. Ze wordt soms veroorzaakt door de genetische samenstelling van het lichaam of een verstoorde hormoonhuishouding. Toch zijn er factoren die een impact hebben op een vervroegde overgang. Een ongezonde levensstijl is er daar zeker één van. Uit onderzoek blijkt dat rokers bijvoorbeeld tot de risicogroep behoren. Het is geen uitzondering dat ze twee of drie jaar vroeger dan gangbaar is in de overgang terechtkomen.
Sommige vrouwen moeten hun baarmoeder en/of eierstokken wegens medische redenen laten verwijderen. Als je kanker in een vergevorderd stadium hebt, is dat bijvoorbeeld het geval. In de medische wereld wordt er dan over de chirurgische menopauze gesproken. Je hormoonhuishouding wordt danig verstoord, maar je kunt ook te maken krijgen met emotionele problemen. Heel wat vrouwen kunnen het moeilijk aanvaarden dat ze hun kinderwens op jonge leeftijd in rook zien opgaan. Wanneer je op jonge leeftijd chemotherapie hebt moeten ondergaan, kan vervroegde menopauze ook optreden. De dosis chemo die nodig is om kanker aan de eierstokken te behandelen, is doorgaans zo hoog dat ze de eierstokken beschadigt.
Een vervroegde of premature menopauze kan een negatieve impact hebben op je gezondheid. Je loopt meer risico op botontkalking en hart- en vaatziekten doordat je lichaam minder lang oestrogeen heeft geproduceerd.
Extra oestrogeen innemen biedt hier soelaas. Raadpleeg altijd eerst een arts.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >