Osteoporose, of botontkalking, is een ziekte die de beenderen aantast. Osteoporose houdt in dat je botten calcium verliezen, waardoor ze erg fragiel worden. Osteoporose maakt de botten zo broos dat zelfs de kleinste schok er al voor een botbreuk kan zorgen. Het is een echte ouderdomsziekte. Vrouwen in de overgang lopen extra risico. Lees hier hoe dat komt en wat je kan doen om dit te voorkomen.
Meestal merken vrouwen niet dat ze osteoporose hebben, tot ze plots door een kleine val of schok een bot breken. Osteoporose wordt dan ook niet voor niets een ‘stille’ ziekte genoemd. Echte symptomen van osteoporose zijn er dus niet, al merken sommige patiënten wel op dat hun gestalte of houding verandert. Is dat het geval, dan is een test bij de huisarts zeker aangeraden.
Hormonen hebben een grote invloed op de stevigheid van onze botten. Vooral oestrogeen is erg belangrijk voor de botvorming. Omdat bij vrouwen in de overgang het oestrogeengehalte in het bloed drastisch daalt, zijn zij de grootste risicogroep voor osteoporose. Naar schatting zou zelfs tot 40 procent van vrouwen in de overgang ooit een bot breken of gebroken hebben ten gevolge van osteoporose.
Osteoporose is helaas nog niet te genezen. Botten die ernstig beschadigd zijn, kunnen dus nooit meer helemaal herstellen. Wat je wel kunt doen, is het proces van botontkalking zo veel mogelijk afremmen en het risico op breuken zo veel mogelijk beperken.
Calcium is essentieel om osteoporose tegen te gaan. Calcium haal je vooral uit:
Als je veel beweegt, hecht calcium zich makkelijker aan je beenderen en versterk je ook je spieren. Bovendien kun je door bewegingstherapie ook je evenwicht en coördinatievermogen verbeteren, zodat je minder snel valt. Een bewegingstherapeut kan je allerlei hef- en tiltechnieken aanleren, je houding leren verbeteren en je helpen om je rug- en buikspieren te verstevigen.
Om goed te kunnen blijven bewegen, kan de inname van glucosamine nuttig zijn.
Veel calcium eten is één zaak, maar je lichaam moet al dat calcium ook voldoende uit je darmen kunnen opnemen. Dat doet het met behulp van vitamine D. Vitamine D haal je onder meer uit vette vis, boter, visolie, margarine, lever en eigeel. Ook uit zonlicht kun je heel wat vitamine D halen, maar overdrijf zeker niet met zonnen en smeer je altijd goed in met zonnebrandolie.
De beste manier om osteoporose te voorkomen, is er al op jonge leeftijd rekening mee houden. In onze jonge jaren, meer precies tot we ongeveer 27 zijn, bouwen we namelijk al onze botmassa op. Eenmaal we ouder zijn dan 27, neemt onze botmassa alleen maar af. Zorg daarom al van jongs af voor een evenwichtig voedingspatroon met voldoende calcium, en doe aan sport of beweeg regelmatig om zo je spier- en botmassa te versterken.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >