Iedereen slaapt wel eens slecht, maar dat wil niet zeggen dat je kampt met insomnia. Wat is insomnia dan wel? Wanneer je meerdere nachten na elkaar problemen hebt met slapen, spreken we over insomnia of slapeloosheid. Vaak is dit slaapprobleem van korte duur en het gevolg van stress of ziekte.
Wanneer de slaapstoornis lange tijd blijft aanhouden, is er sprake van chronische insomnia. Ontdek hier wat insomnia is, hoe je de symptomen herkent, wat de oorzaken zijn en wat je er aan kan doen!
Er is sprake van insomnia of slapeloosheid wanneer je meerdere nachten op rij problemen hebt met slapen. Normaal slaap je 6 à 9 uur per nacht. En om in slaap te vallen heb je gemiddeld een kwartiertje nodig.
Slaap jij enkele nachten na elkaar (veel) minder, duurt het een pak langer om in slaap te vallen en/of word je meermaals per nacht wakker waarna je maar moeilijk terug inslaapt? Dan heb je last van insomnia of slapeloosheid. Insomnia is een slaapstoornis waarbij je natuurlijke slaapritme sterk verstoord is. Doordat je verschillende nachten na elkaar te weinig slaapt (minder dan 5 uur), creëer je een slaaptekort en uiteindelijk zelfs een slaapachterstand. Wanneer de insomnia enkele weken of maanden aanhoudt, is er sprake van chronische inosmnia.
De oorzaak van jouw insomnia achterhalen en het probleem aanpakken, is dus de boodschap!
Wanneer je meerdere dagen na elkaar slecht slaapt, lijd je waarschijnlijk aan insomnia. Je slaapritme wijkt af van het normale slaappatroon, je bent nog moe als je wakker wordt en je voelt je gedurende de dag futloos. De herkenbaarste symptomen van insomnia zijn:
Insomnia ontstaat doordat verschillende factoren je slaap in de negatieve zin beïnvloeden. Hierdoor is de specifieke oorzaak van je slapeloosheid vaak onduidelijk. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
Daarnaast kunnen ook slaapproblemen of slaapstoornissen aan de basis liggen van je insomnia.
Een tekort aan slaap veroorzaakt heel wat functioneringsklachten overdag. Je staat vermoeid op en voelt je heel de dag slapjes. Je concentratie staat niet op punt en de kans dat je overdag indommelt is groot. Je bent prikkelbaar, hebt nergens zin in en wil liever op de zetel een dutje doen. Naast deze suffe, slaperige gevoelens kan insomnia ook leiden tot terugkerende hoofdpijnen, een verlaagde weerstand en zelfs depressie.
Om slapeloosheid tegen te gaan, kan je gebruik maken van deze tips om beter te slapen.
Een natuurlijk slaapmiddel kan wonderen verrichten als je minder goed slaapt. De 100% natuurlijke, rustgevende producten van A.Vogel bijvoorbeeld. Dormeasan Forte ondersteunt de nachtrust krachtig en draagt optimaal bij aan een uitgerust en fris gevoel overdag.
De combinatie van 5 rustgevende kruiden (valeriaan, passiebloem, haver, hop en citroenmelisse) bevordert een gezonde nachtrust. Je slaapt lekker en wordt ’s ochtends heerlijk fris en uitgerust wakker.
En je kan op beide oren slapen: onze natuurlijke slaapmiddelen hebben geen verslavend effect. Dit in tegenstelling tot chemische slaappillen waarbij afhankelijkheid wel al snel optreedt.
Lees hier nog meer tips om beter te slapen.
Let op: het is belangrijk dat je een bezoek brengt aan de dokter, wanneer je last hebt van insomnia. Hij kan een juiste diagnose stellen en een oplossing zoeken voor jouw slaapprobleem.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >