Gemiddeld slaap je zo'n 6 à 8 uur per nacht, afhankelijk van je slaapbehoefte. Wanneer je eens een nachtje wat minder slaapt, kan je daardoor last krijgen van een slaaptekort. Gevolg? Je voelt je de volgende dag erg moe, kan je moeilijk concentreren, hebt hongeraanvallen en bent prikkelbaarder.
Maar het slaaptekort dat je oploopt door éénmalig slecht te slapen, is niet zo'n probleem. Meestal voel je je alweer een pak beter als je de nacht erop wel goed slaapt.
Een slaaptekort op lange termijn brengt heel wat meer met zich mee!
Als je met slaaptekort te maken krijgt, functioneer je niet optimaal. Er zijn grosso modo twee oorzaken te onderscheiden:
Op korte termijn (als je slechts éénmalig of af en toe te kampen hebt met een slaaptekort) kan je te kampen krijgen met de volgende symptomen door een slaaptekort:
Op lange termijn kan een slaaptekort zelfs onomkeerbare schade aan je hersenen veroorzaken. Ook andere gezondheidsproblemen zoals een te hoge bloeddruk kunnen zo ontstaan.Een slaaptekort tijdig aanpakken is dus erg belangrijk!
Om je slaaptekort aan te pakken, is het allereerst belangrijk dat je achterhaalt waar het tekort vandaan komt. Word je 's nachts vaak wakker, bijvoorbeeld door een huilende baby? Of is het gesnurk van je partner de boosdoener? Misschien ben je wel erg gevoelig voor licht in de slaapkamer en verstoort de buitenverlichting je slaap...
Wat de oorzaak ook is, als je deze niet aanpakt, zal je slaapprobleem aanhouden en zal je slaaptekort steeds erger worden.
Als je moeite hebt met inslapen, kan je gebruik maken van deze tips om beter te slapen.
Een natuurlijk slaapmiddel kan ook wonderen verrichten als je minder goed slaapt. De 100% natuurlijke, rustgevende producten van A.Vogel bijvoorbeeld. Dormeasan Forte ondersteunt de nachtrust krachtig en draagt optimaal bij aan een uitgerust en fris gevoel overdag.
De combinatie van 5 rustgevende kruiden (valeriaan, passiebloem, haver, hop en citroenmelisse) bevordert een gezonde nachtrust. Je slaapt lekker en wordt ’s ochtends heerlijk fris en uitgerust wakker.
En je kan op beide oren slapen: onze natuurlijke slaapmiddelen hebben geen verslavend effect. Dit in tegenstelling tot chemische slaappillen waarbij afhankelijkheid wel al snel optreedt.
Probeer eerst de achterliggende oorzaken van je slaaptekort te achterhalen en pas je levensstijl daarop aan. Neem ook je slaaphygiëne onder handen. Slaap in een donkere, rustgevende kamer en in een comfortabel bed.
Deze tips helpen wanneer je een licht of middelmatig slaaptekort hebt. Vind je geen oorzaak voor je slaaptekort? Denk je dat er een medische oorzaak is? Of ben je bang voor de gevolgen van je slaaptekort? Dan raadpleeg je het best een dokter.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >