Uit onderzoek van de CM blijkt dat maar liefst 28% van de Vlamingen lijdt aan slaapstoornissen. Slapeloze nachten, moeilijk in slaap vallen, regelmatig wakker worden, te vroeg ontwaken…
1 op 6 zoekt daarom heil in slaapmiddelen om toch een goede nachtrust te verkrijgen. Nochtans zijn de meeste slaapmiddelen niet zo onschuldig als ze lijken. Er is namelijk een groot verschil tussen chemische en natuurlijke slaapmiddelen.
Slaap je slecht en ben je overdag zo moe dat je niet meer goed kan functioneren? Dan kan een slaappil je helpen om tot rust te komen en sneller in slaap te vallen. Slaappillen helpen je ook om langer door te slapen.
Vanwege hun bijwerkingen en verslavende effect, mag je ze in principe niet langer dan 2 weken na elkaar innemen. Een langetermijnbehandeling is afgeraden, omdat je met slaappillen enkel de symptomen, maar niet de oorzaken van je slaapprobleem aanpakt. Ze kunnen je slaappatroon verstoren en je slaapkwaliteit verminderen. Bovendien werken deze pillen vaak langer dan acht uur, waardoor je je de volgende dag suf voelt en je je moeilijk kunt concentreren. Ook je reactievermogen vermindert, en dat is zeker het geval wanneer je een slaappil combineert met alcohol. Daarnaast hebben slaappillen een verslavende werking. Eens je ermee begint, kun je er maar moeilijk mee stoppen.
De meeste slaappillen zijn enkel verkrijgbaar op doktersvoorschrift. Er zijn namelijk risico’s verbonden aan het frequent innemen van slaappillen. Mogelijke bijwerkingen zijn afhankelijkheid, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, sufheid, geheugenverlies en concentratiestoornissen.
In extreme gevallen kunnen slaappillen maag- en darmklachten of zelfs agressie veroorzaken. Uiteraard neem je in zulke situaties het best contact op met je huisarts.
Er zijn verschillende soorten slaappillen op de markt. Benzodiazepines en melatonine zijn de meest gebruikte.
Slaapmiddelen neem je niet zonder risico. Zo zijn de bijwerkingen talrijk: duizeligheid, misselijkheid, verwarring, geheugenverlies, slechte spiercoördinatie en verslaving zijn mogelijke neveneffecten.
Let dus goed op met het gebruik van slaappillen. Heb je last van slapeloze nachten? Zorg dan voor een goede slaaphygiëne en check onze tips om beter te slapen. Een natuurlijk slaapmiddel is misschien al voldoende om jouw slaapprobleem op te lossen!
Wanneer je last hebt van een slaapstoornis, is het essentieel om deze zo snel mogelijk aan te pakken. Een goede nachtrust is namelijk noodzakelijk voor een goede gezondheid. Als je een periode slecht slaapt, ervaar je al snel de gevolgen daarvan.
Om je slaapprobleem aan te pakken, kan je dus beroep doen op slaapmiddelen. Grofweg genomen kan je kiezen voor chemische slaapmiddelen of natuurlijke slaapmiddelen. Welke van deze twee het beste is voor jou, hangt af van de oorzaak en ernst van je slaapprobleem (hoe lang houdt het al aan, kan je echt helemaal niet slapen of slaap je gewoon slechter, hoe groot is het effect op je dagdagelijkse leven, ...).
Chemische slaapmiddelen zijn bijvoorbeeld veel sterker (waardoor ze sneller werken), maar hebben diverse bijwerkingen. Natuurlijke slaapmiddelen zijn dan weer een pak milder in werking, maar brengen geen bijwerkingen met zich mee.
Heb je moeite met slapen? Raadpleeg dan steeds je dokter. Op basis van jouw problemen kan hij/zij jou een geschikt slaapmiddel aanraden.
Of je nu wel of niet kiest voor een (natuurlijk) slaapmiddel, het blijft belangrijk dat je op zoek gaat naar de oorzaak van je slaapprobleem. Kan je niet slapen omdat je te veel stress hebt? Doe hier dan iets aan! Enkel zo pak je het probleem écht doeltreffend aan. Ook een goede slaaphygiëne en -routine zijn essentieel.
Om het slapen makkelijker te laten verlopen, kan een goede slaaphygiëne en -routine erg nuttig zijn. Vergelijk het een beetje met een baby die je te slapen legt. Door steevast dezelfde handelingen uit te voeren voor het slapengaan (badje, pyjama aandoen, voorlezen, knuffelen, ...) leer je de baby dat het slaaptijd is. Ook als volwassene kan je je lichaam op die manier 'leren' dat het tijd is om te gaan slapen.
Doe ’s avonds rustige activiteiten. Lees een boek, neem een ontspannend bad of maak een avondwandeling. Zoek een activiteit die jou volledig ontspant en tot rust brengt. Zet de tv, computer en je mobiele toestellen een uur voor het slapengaan uit.
Voeg ook structuur toe aan je slaappatroon. Probeer elke avond op hetzelfde uur te gaan slapen en sta altijd op hetzelfde uur op. Ook in het weekend. Hoeveel uur slaap je nodig hebt, hangt af van persoon tot persoon. Ga voor jezelf na hoeveel slaap jij nodig hebt.
Door deze slaaproutine steeds voor het slapengaan toe te passen, weet je lichaam na verloop van tijd dat het bijna slaaptijd is. Daardoor zal je vanzelf moe worden en lukt het slapen een pak beter!
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >