Als je slecht slaapt, kan je gebruik maken van slaappillen. Maar dat is eerder drastisch. Een meer natuurlijke aanpak, kan vaak ook al wonderen verrichten. Bepaalde planten en kruiden hebben een rustgevend effect en worden al jarenlang gebruikt bij slaapproblemen. Ontdek hier welke kruiden rustgevend zijn en welke kruiden wij gebruiken!
Citroenmelisse is één van de meest gebruikte rustgevende kruiden. Je bent het vast al eens ergens tegengekomen. Het plantje dankt z'n naam aan zijn lekker frisse citroengeur. Daarom wordt het ook wel eens 'citroenplant' genoemd.
De Oude Grieken gaven de plant z'n naam: Melissa officinalis. Dit omdat citroenmelisse een grote aantrekkeingskracht uitoefent op de honingbij (oftewel 'melissa' in het Grieks).
Citroenmelisse werkt goed bij nervositeit, depressie, slapeloosheid of nerveuze hoofdpijn. Het heeft namelijk een kalmerende werking. Hierdoor werkt het ook bij spanning, prikkelbaarheid, nervositeit en stress.
Ook als je last hebt van nachtmerries of paniekaanvallen, kan je gebaat zijn bij het gebruik van citroenmelisse. Het heeft namelijk een slaapbevorderende werking en beurt je op.
Je kan citroenmelisse heel makkelijk verwerken in een verse kruidenthee. Hier vind je een lekker recept voor citroenmelissethee.
De Germanen en Kelten kweekten reeds haver. De Romeinen gebruikten het als veevoeder en als medicinale plant. In de middeleeuwen maakte men brandewijn en cognac van haver: een lekker kalmerende drank :).
In de 19e eeuw ontdekte men in Duitsland dat haver z'n rustgevend effect dankt aan het bestanddeel 'broom'.
Haver werkt vooral goed als je last hebt van slapeloosheid door opwinding.
Vooral de vrouwelijke hopplanten staan bekend als rustgevende planten. Zij dragen de hopbellen die het hopmeel bevatten dat in de bierindustrie en in voedingssupplementen gebruikt wordt. Het hopmeel zit tussen de schubben van de hopbellen en wordt ook wel lupuline genoemd.
Over de rustgevende werking van hop valt heel wat te zeggen. Hop zou zo'n sterk rustgevend effect hebben dat mensen die hop oogsten, steeds maar een beperkte tijd hiermee bezig mogen zijn. Anders zouden ze gewoon in slaap vallen door het contact met de hopbellen!
Vroeger deden de mensen gedroogde hopbellen in een zacht kussentje en legden dit naast hun hoofdkussen. Dit verzekerde hen van een heerlijke nachtrust.
Volgende keer als je niet kan slapen dan maar snel een biertje drinken :)? Beter niet: het lijkt een heerlijk slaapmutsje, maar de alcohol heeft een negatief effect op je slaapkwaliteit. Houd het dus toch maar op een natuurlijk slaapmiddel met hop!
De Passiflora incarnata is een wondermooie bloem. Hij heeft grote witte blaadjes met binnenin paarse stampertjes en een gele kern. Het doet je meteen dromen van exotische oorden. Toch kan de passiebloem het ook goed doen in onze Belgische tuintjes!
Passiflora wordt in Europa en de VS al meer dan 200 jaar gebruikt als rustgevend middel. Passiflora kalmeert en ontspant zonder dat het verslavend werkt of een suf gevoel veroorzaakt. Ideaal eigenlijk als je last hebt van examenstress of plankenkoorts. Het neemt de spanning namelijk snel weg!
Passiflora? Een plant om van te dromen ;)!
De milde kalmerende kwaliteiten van Valeriana officinalis zitten in de wortels en wortelstokken. Valeriaan wordt al duizenden jaren gebruikt als een middel tegen slapeloosheid, angstaanvallen en nervositeit.
Het werkt namelijk kalmerend, krampopheffend en maagzweerremmend.
Als je leverproblemen hebt of vaak alcohol drinkt, kan je beter geen valeriaan gebruiken: deze combineren niet goed met elkaar!
Alle 5 bovenstaande rustgevende kruiden worden verwerkt in de natuurlijke slaapmiddelen van A.Vogel. Daardoor helpen ze zeer goed bij slaapproblemen zoals inslapen of slecht doorslapen. Het stimuleert het natuurlijke slaapproces, zodat je 's morgens fris en uitgeslapen ontwaakt.
De 100% natuurlijke, rustgevende producten van A.Vogel bijvoorbeeld. Dormeasan Forte ondersteunt de nachtrust krachtig en draagt optimaal bij aan een uitgerust en fris gevoel overdag.
En je kan op beide oren slapen: onze natuurlijke slaapmiddelen hebben geen verslavend effect. Dit in tegenstelling tot chemische slaappillen waarbij afhankelijkheid wel al snel optreedt.
Ontdek er meer over in de video hieronder!
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >