Steeds meer mensen krijgen te maken met stress. Geen wonder: onze levens worden drukker en drukker en het wordt steeds lastiger om alles gecombineerd te krijgen. Tijdig ontspannen en luisteren naar je lichaam is het beste middel tegen stress. Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Kan je je maar niet ontspannen en blijf je je onrustig voelen? Blijft dit aanhouden? Dan kan de belasting voor je lichaam te groot worden en krijg je af te rekenen met de negatieve effecten van stress.
Een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van stress:
Je hebt twee soorten stress: acute stress en chronische stress. Bij acute stress is er sprake van een situatie die stress bij je opwekt. Deze is van korte duur. Bij chronische stress daarentegen, heb je gedurende lange tijd last van stress.
Acute, kortstondige stress is op zich geen probleem. Gezonde spanning noemen we dat. Wanneer de stresssituatieechter langer aanhoudt, geeft je lichaam signalen af om kenbaar te maken dat het uit evenwicht is. Het is belangrijk om deze signalen voor te zijn, maar ook om deze symptomen van stress te herkennen zodat je snel actie kan ondernemen.
Chronische stress heeft meestal een effect op je hele lichaam, maar laat zich vaak als eerste in de volgende lichaamsdelen voelen:
Door langdurige stress kan je je minder goed in je vel voelen. Je kan een zwaar hoofd hebben of juist een licht en draaierig gevoel ondervinden in je hoofd. Je maag kan overhoop liggen zodat je weinig eetlust hebt. Maar het omgekeerde kan ook: je eet de hele dag door ongezonde dingen. Je hebt nood aan comfortfood.
Vaak ben je ook prikkelbaar en heb je weinig geduld. Je schouders en nek zitten vast en voelen niet soepel aan. Ze schreeuwen om een goede massagebeurt om de spanning van zich af te kunnen schudden.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben een positief effect op je stress. Zo zou vitamine B een erg goed middel tegen stress zijn omdat deze vitamine de werking van het zenuwstelsel ondersteunt. En ook mineralen zijn essentieel. Deze voeding zet je best op tafel als je last hebt van stress:
Deze voedingsmiddelen zitten boordevol vitaminen en mineralen. In tijden van (kortstondige) stress verbruikt je lichaam namelijk grote hoeveelheden vitamines en mineralen. Zorg dus dat je de voorraad tijdig aanvult door gezonde, natuurlijke voeding te consumeren. Maak er een gewoonte van om elke dag goed te ontbijten, gezond te lunchen en 's avonds een behoorlijke maaltijd met groenten, aardappelen, volkoren rijst of deegwaren en afwisselend vlees, vis of ei klaar te maken voor het hele gezin. Dat is de basis voor een goede gezondheid en maakt je weerbaarder tegen stress.
Naast voeding kan ook sport een positieve invloed hebben op stress. Het helpt namelijk om te ontspannen. Tijdens het sporten maakt je lichaam het hormoon 'endorfine' aan. Dit zorgt ervoor dat je je rustig en goed voelt en minder gevoelig bent voor spanning en kortstondige stress.
Las dus elke week minstens twee keer een uurtje sport in: joggen, zwemmen, balsporten... Het maakt niet zoveel uit wat je doet, als je maar beweegt! Bonuspunten als je in de frisse buitenlucht gaat sporten: de verse zuurstof die je dan binnenkrijgt, voedt elke lichaamscel en doet die beter werken.
Leer jezelf ook de diepe buikademhaling aan. Dieper en trager ademhalen, via de buik, is beter voor de zuurstofvoorziening van het ganse lichaam. Zit of loop niet ineengedoken maar blijf zoveel mogelijk mooi rechtop staan of zitten. Zo kun je kortstondige stress beter de baas.
In alle gevallen geldt uiteraard dat je zoveel mogelijk naar je eigen lichaam moet luisteren. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen :). Hieronder vind je een aantal tips om je lichaam en geest in evenwicht te houden en te ontspannen en zo stress te voorkomen:
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >