Slecht slapen is iets dat vier op de tien Belgen af en toe overkomt. Een keer slecht slapen is op zich niet problematisch: je lichaam recupereert vanzelf wanneer je de volgende nacht een normale nachtrust hebt.
Is slecht slapen voor jou eerder regel dan uitzondering? Dan is de kans groot dat je er ook overdag steeds meer last van ondervindt: je bent moe, hebt concentratieproblemen of bent prikkelbaar.
Niet onbelangrijk: slecht slapen neemt verschillende vormen aan. Er is een onderscheid tussen een nacht slecht slapen en er herhaaldelijk of langdurig last van hebben.
Als je slecht slaapt, kunnen daar diverse oorzaken voor gevonden worden. Achterhalen wat bij jou aan de basis ligt van je slechte nachtrust, is noodzakelijk om het probleem doeltreffend aan te pakken. Alleen op die manier kan je gepaste maatregelen treffen. Hieronder een aantal mogelijke oorzaken van slecht slapen:
Een nacht niet kunnen slapen is behoorlijk frustrerend. Je weet dat je ’s anderendaags moe zal zijn, en dat terwijl je een drukke agenda hebt. Toch is het heel normaal dat je af en toe een lastige nacht hebt. Dat heeft vaak te maken met piekeren, onbewuste stress of de kop koffie die je voor het slapengaan gedronken hebt.
De beste remedie tegen insomnia? Lig er – letterlijk – niet van wakker. Met andere woorden: maak je er niet te druk over en probeer tot rust te komen. Door diep adem te halen en je geest af te leiden, bijvoorbeeld. Lig je na twintig minuten nog steeds wakker? Sta dan op, doe even iets anders, en probeer het daarna opnieuw.
Langdurig slecht slapen vormt een ernstige belasting voor je dagelijkse doen en laten. Wanneer je slapeloze nachten overdag een invloed beginnen te hebben, zoals concentratieproblemen of prikkelbaarheid, spreken we van slaapproblemen.
De oorzaken van slaapproblemen zijn heel uiteenlopend. Je omgeving speelt een belangrijke rol: is je kamer donker genoeg? Zijn er niet te veel geluiden ’s nachts? En dan zijn er nog heel wat psychische aanleidingen. Stress is een bekende stoorzender van je slaap, net zoals angst of verdriet. Ook een depressie kan slaapproblemen veroorzaken.
De meeste slaapproblemen pak je gemakkelijk zelf aan. Een goed slaapritueel opbouwen is de eerste stap: daarmee bereid je jezelf mentaal en fysiek voor om te gaan slapen. Heel wat tips vind je in de rubriek Beter slapen. Let er ook op dat je slaapkamer zelf een rustgevende omgeving is: goed verduisterd en met zo min mogelijk afleiding.
Houden je slaapproblemen aan, ondanks al je inspanningen? Dan is het tijd om een arts te raadplegen.
Anders dan ‘gewone’ slaapproblemen, hebben slaapstoornissen een medische oorzaak. Dit zijn enkele van de meest voorkomende slaapstoornissen:
Lees je tussen deze slaapstoornissen iets dat je herkent, en heb je er geregeld last van? Breng dan je dokter op de hoogte. Aanhoudende slaapstoornissen los je meestal niet zo gemakkelijk op als slaapproblemen. Vaak is medicatie aangewezen.
Wat de oorzaak ook is, slecht slapen heeft een negatieve invloed op je algemeen welzijn. Na één slechte nacht ben je hooguit wat humeurig en minder geconcentreerd. Maar ernstigere problemen steken al snel de kop op wanneer je nachtenlang aan slaap inboet. Je wordt er overdag slaperig door, wat bijvoorbeeld tijdens het autorijden erg gevaarlijk is. Bovendien lijdt je immuunsysteem onder langdurig slaaptekort, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes.
Gelukkig is beter slapen een kwestie van trainen. Analyseer dus eerst waarom je slecht slaapt. En doe er iets aan! Met onze tips om beter te slapen heb je alvast een streepje voor.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >