Je ligt in bed en kan de slaap niet vatten. Morgen heb je een drukke dag, dus je hebt je slaap meer dan nodig. Je wordt nerveus omdat je zou moeten slapen – en daarvan word je alleen maar wakkerder. Herkenbaar? Slapeloze nachten zijn vreselijk frustrerend. Bovendien hebben ze een grote invloed op je humeur, je energie en je productiviteit 's anderendaags. Stapelen de slapeloze nachten zich op? Dan spreken we van chronische slapeloosheid.
Slaapproblemen zijn in te delen in drie grote categorieën: moeilijk inslapen, slecht doorslapen en te vroeg wakker worden. Bij slapeloze nachten zijn het meestal de eerste twee die je parten spelen. Het is zelfs typisch dat je tegen de ochtend uiteindelijk tóch in slaap valt, om dan oververmoeid wakker te worden wanneer de wekker gaat.
Het eerste probleem, moeilijk in slaap vallen, is vaak te wijten aan een slecht slaapritueel. Goed slapen moet je voorbereiden: je maakt je geest leeg zodat je in bed niet meer ligt te piekeren, en geeft je lichaam signalen dat het tijd is om te gaan slapen. Het is ook een goed idee om cafeïne te vermijden na de middag, want een kop koffie of een cola houden je nog urenlang wakker na het drinken ervan.
Eens je ingedommeld bent, is het de bedoeling dat je doorslaapt tot de ochtend. Enkel tussen de verschillende slaapcycli in word je slaap normaal erg licht en kan je misschien zelfs even ontwaken, maar dit merk je in prinicpe zelf niet.
Zorg ervoor dat je slaapomgeving je zo min mogelijk impulsen geeft die je kunnen wekken tijdens de nacht. Een stille, donkere kamer is ideaal. Heb je die luxe niet? Dan zijn oordopjes of een oogmasker geschikte oplossingen. Ook stress en alcoholgebruik zijn slechte vrienden van een goede nachtrust. Een slaapmutsje 's avonds is dus geen goed idee, want je slaapt er minder vast door. Daardoor is je slaap minder kwalitatief (tijdens de diepe slaap herstelt je lichaam zich) en word je sneller weer wakker 's nachts.
Ondanks alle inspanningen die je doet om slapeloze nachten te vermijden, zal het je af en toe overkomen dat je toch eens slecht slaapt. Enkele tips om daarmee om te gaan:
Blijf je toch klaarwakker? Sta op probeer je geest af te leiden. Niet met iets waarvan je nog meer gestimuleerd wordt, zoals televisiekijken of je mails checken. Lees een ontspannend boek, of luister naar rustgevende muziek in de verduisterde woonkamer. Na tien minuten ga je weer liggen. Wedden dat je vlot inslaapt?
Een natuurlijk slaapmiddel kan wonderen verrichten als je minder goed slaapt. De 100% natuurlijke, rustgevende producten van A.Vogel bijvoorbeeld. Dormeasan Forte ondersteunt de nachtrust krachtig en draagt optimaal bij aan een uitgerust en fris gevoel overdag.
De combinatie van 5 rustgevende kruiden (valeriaan, passiebloem, haver, hop en citroenmelisse) bevordert een gezonde nachtrust. Je slaapt lekker en wordt ’s ochtends heerlijk fris en uitgerust wakker.
En je kan op beide oren slapen: onze natuurlijke slaapmiddelen hebben geen verslavend effect. Dit in tegenstelling tot chemische slaappillen waarbij afhankelijkheid wel al snel optreedt.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >