Bij slapeloosheid is het natuurlijke slaapritme verstoord. Er ontstaat moeite met inslapen, doorslapen of we worden te vroeg wakker. Ook is de kwaliteit van slaap (diep slapen) laag.
Slapeloosheid is ook gekend onder de naam insomnia.
Wat doen tegen slapeloosheid? Slapeloosheid heeft verschillende oorzaken en gevolgen, maar het goede nieuws is: je kunt eraan werken. Inzicht krijgen in je slaapproblemen helpt je al een flink eind op weg. De volgende stap? Je slapeloosheid doeltreffend aanpakken. Verkeerde slaapgewoontes doorbreken helpt je al een heel eind op weg! Ontdek er hier meer over!
Wanneer je last hebt van slapeloosheid, liggen slaapproblemen vaak aan de basis. Dertig procent van alle volwassenen heeft af en toe slaapproblemen en een op de tien ervaart zelfs ernstige slaapproblemen. Dit is slopend voor deze mensen zelf, maar ook een maatschappelijk probleem. Mensen die chronisch slecht slapen, melden zich vaker ziek, hebben meer lichamelijke klachten, lijden aan meer psychische klachten en veroorzaken vaker dan anderen een auto-ongeluk.
Ook slaapstoornissen kunnen de boosdoener zijn.
Verder kan ook één van de dingen uit onderstaande lijst je slapeloosheid veroorzaken:
Het goede nieuws is dat je zelf heel wat kan doen om slapeloosheid tegen te gaan. Inzicht krijgen in je slaapproblemen helpt je al een flink eind op weg. De volgende stap? Je slapeloosheid doeltreffend aanpakken. Verkeerde slaapgewoontes doorbreken helpt je al een heel eind op weg!
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >