De definitie van een stresserende situatie is voor iedereen anders. Wat voor de ene een perfect handelbare situatie is, is voor de ander onoverkomelijk stresserend. Een stresssituatie is dus voor iedereen anders. Wel kunnen we vaststellen dat er enkele steeds terugkerende oorzaken van stress bestaan.
Doorgaans kan je het tempo op je werk goed aan. Wanneer de werkdruk toeneemt, resulteert dit vaak in stress. Naast het werk zelf, kunnen ook de relaties met je baas en je collega’s en baas ervoor zorgen dat je stress ervaart op het werk. Een vervelende collega of een autoritaire baas kunnen bijvoorbeeld zorgen voor extra stress.
Je werk kan ook voor stress zorgen op het thuisfront. Word jij helemaal opgeslorpt door je job? Dan hou je minder tijd over voor je familie, vrienden en hobby’s. Dit onevenwicht tussen werk en privé zorgt voor stress op langere termijn.
Nog anderen voelen zich onvoldoende geapprecieerd op hun werk. Ook dit resulteert in stress. Maar ook de angst om je job te verliezen, kan zorgen voor stressgevoelens.
Wat de reden ook is, belangrijk is dat je de situatie aanpakt. Het grootste deel van je volwassen leven breng je door op je werk. Het is dus zeker de moeite waard om hier een aangename ervaring van te maken.
De examenperiode is een periode die erom bekend staat stresserend te zijn. Niet alleen voor de student overigens. Ook de ouders en grootouders leven mee met hun studerende (klein)kinderen en hebben soms meer zenuwen dan de student zelf. Het feit dat examens stress veroorzaken, is op zich (raar maar waar) een goed teken. Het geeft aan dat je in zit met je prestatie. Dit resulteert doorgaans in een gezonde spanning waardoor je beter presteert.
Stress kan echter ook verlammend werken waardoor je minder goed gaat presteren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer stress zorgt voor angst of paniekaanvallen.
Houd tijdens het studeren goed in je achterhoofd dat de examenperiode van voorbijgaande aard is. Het duurt niet lang voor je weer kan genieten van je heerlijke studentenleven.
Vergelijkbaar met examens zijn evaluaties. Denk maar aan de jaarlijkse evaluatie op je werk. Iedereen wordt op zijn minst een beetje zenuwachtig wanneer hij of zij beoordeeld wordt. Ontspan je en wees er niet te veel mee bezig. Op die manier bezorg je enkel jezelf stress waardoor je je taken minder goed kan uitvoeren.
Wanneer een relatie ten einde loopt of wanneer we problemen ervaren binnen een relatie (een liefdesrelatie of een puur vriendschappelijke relatie), kunnen we veel minder goed omgaan met stress.
Het is belangrijk om te onthouden dat zaken zoals je werk ook druk uitoefenen op je relaties. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je minder tijd met je geliefden doorbrengt. Zoek uit wat jouw relatie onder druk zet en pak het probleem aan bij de kern.
Ziekte en afscheid nemen van een dierbare zijn twee ervaringen die erg veel stress-gevoelens oproepen. Naast het verdriet dat we voelen, zijn er namelijk ook veel zorgen.
Zo is het erg stresserend om voor een zieke partner, ouder, kind, … te zorgen. Maar ook voor de patiënt is het uiteraard een stresserende ervaring om ziek te zijn.
Wanneer je iemand verliest uit je nabije omgeving of als je intensief moet zorgen voor een ander, kan de druk van het huishouden, je werk of de zorg voor je kinderen soms resulteren in een overdosis stress. Steun van familie en vrienden is erg belangrijk in deze moeilijke tijden. Wees niet bang om hen hiermee te belasten.
Financiële problemen zijn één van de meest voorkomende oorzaken van stress. Als je elke ochtend met een bang hartje je post opent uit vrees voor een factuur, of als je niet zeker weet of je aan het eind van de maand nog eten kan kopen of de huur kan betalen, is dat beangstigend. Het is een probleem dat zich bij veel mensen stelt en het is niet simpel om dit aan te pakken.
Maak een afspraak met een financieel adviseur bij je bank. Dit is gratis. Hij of zij kan jouw situatie realistisch inschatten en kan je tips en advies geven om je geld beter te beheren.
Ook de natuur kan je helpen in evenwicht te blijven in spannende situaties of periodes van spanning. Tal van verse planten en kruiden hebben een rustgevende invloed en helpen je om te ontspannen. De passiebloem (Passiflora incarnata), valeriaan (Valeriana officinalis), citroenmelisse (Melissa officinalis) en kamille (Chamomilla officinalis) zijn de meest bekende kruiden met een ontspannende werking.
Ze helpen je op een gezonde en verantwoorde manier te ontspannen en te ontstressen zonder nare bijwerkingen. Je wordt er dus niet moe of suf van. Je kan ook niet afhankelijk (verslaafd) worden van deze kruiden.
A.Vogel Passiflora forte Rustgevend is een extra krachtig, natuurlijk middel dat helpt bij kortstondige stress, innerlijke onrust en spanning. Passiflora forte geeft je ook een duwtje in de rug bij spannende situaties en wanneer je niet goed bestand bent tegen geestelijke druk en inspanning. Het werkt snel, terwijl lichaam en geest fris en alert blijven. Dit dankzij de kalmerende kruiden citroenmelisse (krampopheffend op de buik), passiebloem (ontspannend) en valeriaan (tegen trillen en nervositeit).
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >