In de overgang neemt de oestrogeenproductie af. Dit zorgt ervoor dat je slijmvliezen uitdrogen. Gevolg? Droge ogen, droge mond, droge neusslijmvliezen, … En vaginale droogheid. Een glijmiddel kan in dat geval uitkomt bieden, maar veel glijmiddelen die je zo kan kopen in de winkel, lokken vaginale infecties uit. De oplossing? Een natuurlijk glijmiddel!
Natuurlijk glijmiddel
Je vagina maakt van nature een soort van ‘smeermiddel’ aan wanneer je opgewonden bent. Dit zorgt ervoor dat vaginale seks aangenaam voelt voor beide partners, want het voorkomt irritatie door het wrijven van de penis in de schede. Je hormonale cyclus beïnvloedt de productie van dit vaginale smeermiddel. Vlak na je menstruatie produceer je bijvoorbeeld minder vaginaal smeermiddel.
De productie van dit smeermiddel kan echter ook beïnvloedt worden door je leeftijd, zwangerschap, chronische ziekten en medicatiegebruik. Vrouwen in de overgang produceren bijvoorbeeld minder natuurlijk glijmiddel, doordat hun oestrogeenproductie afneemt.
Hoe gebruik je glijmiddel?
Hoeveel glijmiddel je aanbrengt en wanneer je dat doet is volledig afhankelijk van je eigen voorkeur. Sommige mensen vinden het fijn om het glijmiddel al tijdens het voorspel te integreren. Anderen verkiezen dan weer om te wachten tot net voor de penetratie. Ervaar je dat de penetratie nog moeizaam gaat ondanks het gebruik van glijmiddel? Dan heb je waarschijnlijk niet genoeg gebruikt.
Vaginale droogheid en duindoornbes
De besjes van de duindoorn hebben diverse positieve effecten op de gezondheid. Zo schieten ze te hulp bij spijsverteringsproblemen en reumatische aandoeningen. Maar ook bij overgangsklachten is de duindoorn een goede partner in crime. Duindoorn werkt immers in op droge slijmvliezen (huid, ogen, neus, vagina en mond) waardoor je minder last hebt van droogheid.
>> Ontdek ook onze 7 natuurlijke tips bij vaginale droogheid