Overactief immuunsysteem in de overgangsjaren
Je immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme tegen indringers zoals virussen en bacteriën of eigen cellen die niet werken zoals het zou moeten. Om een goede gezondheid te waarborgen, is een optimaal functionerend immuunsysteem essentieel. Door de continue milieulast en de inname van voedingsstoffen vol chemische troep (beiden problemen van de wereld zoals we die nu kennen) raakt je immuunsysteem echter al snel overbelast.
Een immuunsysteem dat steeds actief is (overactief), vraagt heel veel energie van je. Daardoor krijg je al snel last van een continue vermoeidheid.
Symptomen en oorzaken van een verstoord immuunsysteem
De meest voorkomende verschijnselen van een verstoord immuunsysteem of verlaagde weerstand zijn ontstekingen, allergieën, auto-immuunziekten, virusinfecties en kanker. Deze kunnen ontstaan door een ongezonde levensstijl met weinig slaap, ongezonde voeding, alcoholgebruik, medicatie, een gebrek aan beweging, … . Ook chronische stress en een traag werkende schildklier en ontregelde suikerstofwisseling zullen niet bevorderlijk werken.
Stopzetten van je stressreactie
Als het immuunsysteem minder overbelast is, heeft dat ook een positieve invloed op je hormoonbalans. Het ene hangt samen met het andere. Door je immuunsysteem terug in balans te brengen, verminderen ook je hormonale klachten of verdwijnen ze vanzelf.
Onder invloed van stress maak je meer cortisol aan. Hierdoor gaat je immuunsysteem extra gestimuleerd worden. Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je beter beschermd bent tegen ziekten. Maar daarnaast zorgt het er ook voor dat je ontstekingen worden opgeruimd zodat je verder kunt vluchten als er gevaar dreigt (een respons vanuit de oertijd). Cortisol remt dus ontstekingen af. Als je lange tijd te veel stress hebt, en je cortisolproductie dus ook lange tijd hoog ligt, raakt je cortisol opgebruikt. Wanneer je daardoor vervolgens te weinig cortisol aanmaakt, kom je na verloop van tijd in de laatste fase van de stressrespons en kan je te maken krijgen met een burn-out of uitputting.
Immuunsysteem in evenwicht = hormonen in balans!
Wanneer je in de overgang bent, geeft een dalende weerstand nog een extra belasting. Het zorgt ervoor dat je sneller moe bent, maakt je lusteloos en ontneemt je zin om te bewegen. Hierdoor krijg je stijvere gewrichten of strammere spieren die je ook weer tegenhouden om te gaan bewegen. Een vicieuze cirkel.
Als je een slechte slaper bent, is het essentieel dat je opnieuw een goede nachtrust ontwikkelt. Het hormoon progesteron speelt hier een grote rol in. Maar geslachtshormonen, zoals progesteron, worden vooral aangemaakt in een rust- en herstelsituatie omdat ze dan de kans krijgen om hun functies uit te oefenen. Als je slecht slaapt, komt de productie van progesteron dus ook onder druk te staan.
Natuurlijke middelen kunnen ondersteunend werken om je nachtrust terug te optimaliseren. Werken deze niet? Dan kun je gebaat zijn bij bio-identieke hormonen.
Een kleine dosis progesteron (oraal genomen voor het slapen gaan) kan al een wereld van verschil maken. Uiteraard moet je de gekende methodes om een goede slaaphygiëne te onderhouden ook toepassen.
Wees lief voor je darmen
Een goede darmwerking is ook van groot belang voor de optimale werking van je immuunsysteem. Daarom is het opportuun om alleen voeding te eten die vers bereid is en waarvoor je niet allergisch of intolerant bent. Zo kan het slijmvlies van je darmen herstellen.