Vrouwen boven de veertig hebben vaak last van schildklieraandoeningen. Vooral een te traag werkende schildklier komt vaak voor bij deze doelgroep.
Je schildklier bevindt zich bovenaan in je hals, ongeveer op het punt waar je hals overgaat in je kin. In je schildklier wordt het hormoon thyroxine geproduceerd. Dit hormoon staat o.a. in voor de regeling van je stofwisseling. Ook je energieniveau wordt mede geregeld door thyroxine. Veel mensen met een te traag werkende schildklier, klagen dan ook over vermoeidheid en een gebrek aan energie.
Andere klachten die gepaard gaan met een traag werkende schildklier zijn obstipatie, vocht vasthouden, spier- en gewrichtspijnen, droge huid, hoofdpijn, gewichtstoename, ... .
Omdat deze symptomen gelijkenissen vertonen met overgangsklachten, worden schildklieraandoeningen bij vrouwen in de overgang echter vaak pas laat opgemerkt.
Ervaar jij overgangssymptomen, maar twijfel je over de oorzaak? Dan kan een bloedtest uitsluitsel geven. Bij schildklierproblemen zijn er heel wat behandelingen mogelijk!
De meest voorkomende schildklierproblemen zijn een te snel werkende schildklier enerzijds en een te traag werkende schildklier anderzijds. Werkt je schildklier te snel, dan kunnen schildklierremmers helpen om de productie van schildklierhormonen af te remmen. Werkt je schildklier te traag, dan bieden hormonenpreparaten soelaas. Een arts kan vaststellen of jouw schildklier te traag of te snel werkt.
In sommige gevallen (als je bijvoorbeeld geen medicatie verdraagt of als je een gezwel hebt) is een operatie nodig om de schildklier (deels) te verwijderen.
Gelukkig kan je ook heel wat zelf doen wanneer je schildklierproblemen ervaart. Hieronder vind je enkele tips:
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >