Wanneer je last hebt van moeheid, is de meest voor de hand liggende oplossing om je nachtrust onder de loep te nemen. Slaap je wel goed/voldoende? Maar wat als het antwoord op die vraag ‘ja’ is? Met andere woorden: je slaapt voldoende (+- 8 uur per nacht) en toch voel je je altijd moe. Wat kan jouw vermoeidheid dan verklaren? Misschien vind je in dit lijstje wel het antwoord op je vraag :).
1. Melatoninetekort
Het hormoon melatonine is om goed te kunnen slapen. Bij schemering maakt je lichaam extra melatonine aan. Onder invloed van die melatonine begin je te geeuwen en word je stilaan moe. Wanneer je echter tot ’s avonds laat in de weer bent met je tablet of smartphone, of vlak voor het slapengaan nog televisie kijkt, maakt je lichaam onvoldoende melatonine aan in de avonduren. Daardoor wordt je nachtrust verstoord. Ook al slaap je dus 8 uur, je slaap is niet kwalitatief waardoor je toch nog moe bent wanneer je ontwaakt. Zelfs het licht van je wekkerradio kan de melatonine-aanmaak verstoren: let er dus goed mee op!
2. Trage schildklier
De schildklier bevindt zich in je hals en maakt hormonen aan die naar alle vitale organen gestuurd worden. Werkt de schildklier te snel of te traag, dan wordt de aanvoer van schildklierhormonen daardoor beïnvloed. Wanneer je schildklier te traag werkt, worden er minder hormonen aangemaakt en vertragen de lichamelijke en geestelijke processen. Dit heet hypothyreoïdie. Dat veroorzaakt fysieke klachten zoals (extreme) vermoeidheid.
Werkt je schildklier te traag, dan bieden hormoonpreparaten soelaas. Een arts kan vaststellen of jouw schildklier te traag of te snel werkt.
Operatie
In sommige gevallen (als je bijvoorbeeld geen medicatie verdraagt of als je een gezwel hebt) is een operatie nodig om de schildklier (deels) te verwijderen.
3. Voedselintolerantie
Leo Galland, arts en auteur van het boek ‘Power Healing’, stelt dat meer dan de helft van alle mensen met gediagnosticeerde chronische vermoeidheid ook last heeft van voedselintoleranties. Bij driekwart van de patiënten van Galland verbeterden of verdwenen de vermoeidheidsklachten wanneer de intoleranties werden aangepakt. Je voedingspatroon aanpassen kan dus grote gevolgen hebben voor je lichaam als je last hebt van voedselintolerantie zoals gluten- of lactose-intolerantie.
4. Overwerkt
Als je overwerkt bent, sta je doorgaans onder grote druk en ervaar je veel stress. In beperkte mate is dat niet erg, want dan kan stress zelfs prestatie bevorderend werken. Wanneer stress echter chronisch is of in grote mate aanwezig is, werkt het net belemmerend en is het een echte energievreter. Vaak slaap je ook slechter als je veel last hebt van stress omdat je je moeilijk kan ontspannen en je gedachten niet tot rust komen. Resultaat? Vermoeidheid!
5. Hypermobiliteit
Hypermobiliteit, oftewel hyperlaxiteit of overbeweeglijkheid, is een erfelijke aandoening waarbij de banden en kapsels rond de gewrichten elastischer zijn dan gemiddeld. De oorzaak is een afwijking in het bindweefsel van de gewrichtsbanden en pezen waardoor die onvoldoende stevigheid bieden. Als gevolg daarvan moeten je spieren de functie van het bindweefsel gedeeltelijk overnemen en raken zij overbelast. Gevolg? Pijn en vermoeidheid.
6. Vitamine B12 tekort en moeheid
Vitamine B12, ook wel Cobalamine genoemd, regelt de stofwisseling in je cellen. Het stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen aan en zorgt voor een optimale werking van je zenuwstelsel. Naar schatting 10% van de bevolking heeft een vitamine B12 tekort. Zij hebben vaak allerlei vage klachten, waaronder ook vermoeidheid.
7. Ontregeld bioritme
Werken in posten, verre reizen, … Je bioritme kan door omstandigheden ontregeld raken. Dit kan leiden tot moeheid overdag. Bij een ontregeld bioritme is er sprake van een ontregelde slaap-waakcyclus. Daardoor heb je moeite om in slaap te vallen of word je ’s ochtends al heel vroeg wakker. Jouw lichaam maakt eigenlijk geen onderscheid meer tussen dag en nacht waardoor je melatonineproductie ontregeld raakt.
8. Verstoorde darmflora
Je darmflora is van groot belang voor een goede spijsvertering, afvoer van afvalstoffen en het bestrijden van ziekmakende bacteriën. Door verkeerde voeding, obstipatie en het gebruik van medicijnen (met name antibiotica) kan je darmflora verstoord raken. Wanneer je darmflora verstoord is, en er dus meer slechte dan goede bacteriën aanwezig zijn, zijn er onvoldoende goede bacteriën die je voedsel afbreken en omzetten in essentiële voedingsstoffen. Daardoor kan je lichaam dus onvoldoende brandstof halen uit je voeding.
Het verband tussen een gezond darmflora en vermoeidheid werd ook aangetoond via onderzoek naar chronische vermoeidheid: veel patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom, hadden ook last van ontstekingen in de darm.
9. Altijd moe? Misschien heb je last van bloedarmoede
Als je bloedarmoede hebt, heb je te weinig rode bloedcellen in je bloed of werken je rode bloedcellen niet goed. Aangezien je rode bloedcellen hemoglobine bevatten (een ijzerhoudend eiwit), heeft dit een effect op het zuurstoftransport doorheen je lichaam. Zuurstof wordt namelijk door je lichaam getransporteerd via hemoglobine. Als je te weinig (goed functionerende) rode bloedcellen hebt, wordt er te weinig zuurstof vervoerd. In dit geval kunnen klachten ontstaan zoals duizeligheid en vermoeidheid.
10. Reuma
Alle ziekten en aandoeningen die pijn en/of misvormingen veroorzaken in de gewrichten, het gewrichtskapsel, de spieren, de pezen, de slijmzakjes of het bot vallen onder de noemer reuma. Doordat reuma energie vreet, klagen veel mensen met reuma over (extreme) vermoeidheid.
Schrijf je in voor de A.Vogel Slaapcoach
Bovendien kan je ook samen met de A.Vogel Slaapcoach werken aan je nachtrust. Schrijf je gratis in en ontvang meteen interessante tips om beter te slapen en uitgerust wakker te worden!
Voel jij je altijd moe, maar slaap je toch voldoende? Dan staat de oorzaak van jouw vermoeidheid misschien wel tussen de opties hierboven. Of misschien is het zelfs een combinatie van meerdere factoren.
Meer lezen over slaap en stress
- De Dormeasan- en Passiflora gamma's voor slaap en rust
- Al onze tips voor een goede nachtrust en een natuurlijke innerlijke rust
- Test je slaap met A.Vogel
- Hoeveel uur slaap hebben we nodig?
- Baby wil niet slapen
- Vergroot je levensvreugde in 6 stappen
- Stress: symptomen, oorzaken en tips
- 10 anti-stresstips