Heb je al eens een aanval van hyperventilatie gehad? Dan weet je dat zo'n aanval in principe niet gevaarlijk is, maar natuurlijk wel heel beangstigend. Hoe wordt hyperventilatie veroorzaakt en hoe moet je reageren bij een aanval? Je leest er hier meer over!
Wanneer je lichaam hyperventileert, maakt het stresshormonen, zoals adrenaline, aan. Het lijkt alsof je lichaam zich klaarmaakt voor een inspanning, waardoor je hart sneller slaat en je ademhaling versnelt. Je begint dus plots heel snel of te diep te ademen. Daardoor komt er meer zuurstof in het bloed terecht, maar adem je ook meer koolstofdioxide uit dan je lichaam produceert. Dat laatste zorgt ervoor dat je bloed minder zuur wordt, wat verschillende klachten veroorzaakt.
Krijgt iemand plots een aanval van hyperventilatie? Dan heeft die persoon te maken met acute hyperventilatie. Toch komt hyperventilatie meestal voor als chronische aandoening. De symptomen zijn in dat geval minder duidelijk.
Zowel de acute als de chronische vorm van hyperventilatie worden meestal veroorzaakt door spanning, angst of stress. Zo kan een belangrijke gebeurtenis of je perfectionisme hyperventilatie veroorzaken. Daarnaast hebben externe factoren, zoals veel drukte of een afgesloten ruimte, een impact. Maar ook pijn, oververmoeidheid, koorts, een zware inspanning of zuurstoftekort kunnen hyperventilatie in de hand werken, zij het in minder mate. Heb je ooit al eens een aanval gehad? Dan verhoogt de angst voor een nieuwe aanval de kans op hyperventilatie.
De belangrijkste symptomen van een hyperventilatieaanval zijn:
Als hyperventilatie chronisch wordt, zijn de symptomen nog steeds aanwezig, maar in minder hevige mate. Je hebt in dat geval vagere klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, concentratiestoornissen, rug- en buikpijn. Door de vaagheid van de klachten, wordt er vaak niet gedacht aan chronische hyperventilatie waardoor je hier jarenlang mee kan rondlopen zonder correcte diagnose.
Wanneer je een aanval hebt, moet je je ademhaling zo snel mogelijk opnieuw onder controle krijgen. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Door het paniekerige gevoel is het moeilijk om rustig te worden. Daarom kan je het best met je handen een kommetje vormen voor je neus en mond of een zakje gebruiken en daarin in- en uitademen. Op die manier adem je een deel van de koolstofdioxide weer in en verdwijnen de klachten. Ook bewegen is heilzaam. Het versnelt namelijk de zuurstofverbranding, waardoor je erger voorkomt.
Probeer jezelf gerust te stellen en probeer aan andere positieve dingen te denken. Ook een liedje of een tekst voorlezen, helpt je om rustiger te ademen.
Zie je iemand hyperventileren? Blijf dan zelf rustig en stel de persoon op zijn gemak. Probeer samen zijn ademhaling onder controle te krijgen.
Om een hyperventilatieaanval te voorkomen, moet je de oorzaken aanpakken. Wordt een aanval veroorzaakt door angst of stress? Dan moet je leren omgaan met stressvolle situaties door er met anderen over te praten of ontspanningsoefeningen te doen. Ga daarnaast na of je ademhalingspatroon optimaal is. Is dat niet het geval? Leer dan langzaam ademen en start met buikademhaling.
Ook een gezonde levensstijl kan hyperventilatie vermijden. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn daarbij heel belangrijk. Maar vergeet zeker niet om genoeg te ontspannen. Geef je lichaam de nodige rust en tijd om te recupereren.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >