Je gsm, de computer voor je, een collega die voorbijloopt, de radio, ... Langs alle kanten komt er informatie op je af. En dat maakt het tegenwoordig erg moeilijk om je te concentreren op één ding.
Concentratieproblemen komen almaar vaker voor. Niet alleen bij de jonge generatie van de digital natives, maar ook bij volwassenen.
Allerlei factoren beïnvloeden ons concentratievermogen. Misschien ben je van nature een spring-in-‘t-veld die niet graag lang stilzit en zich bijgevolg liever niet té lang op één iets concentreert? Of misschien heb je een korte aandachtsspanne en switch je graag tussen taken omdat het anders saai dreigt te worden? Je karakter bepaalt voor een groot deel hoe groot jouw concentratievermogen is. Toch zijn er ook externe factoren die je concentratie kunnen verstoren.
Slaapgebrek kan tot concentratieproblemen leiden. Zit je vaak ongeconcentreerd achter je bureau of in de auto? Reken dan eens uit hoeveel uren je gemiddeld slaapt per nacht. De kans is groot dat je onder de zeven uur slaap uitkomt, en dat is simpelweg te weinig voor de meeste mensen. Als je problemen hebt om je overdag te concentreren op je werk of op huishoudelijke taken, streef er dan naar om minstens acht uur per nacht te slapen.
Af en toe je hoofd leegmaken is essentieel om je concentratievermogen te vergroten. Als je al je to do’s in je hoofd laat rondzweven, komt je geest nooit tot rust. Niet-afgewerkte taakjes leiden tot stress en blijven in je achterhoofd hangen totdat je ze hebt afgewerkt. Op lange termijn is dat onhoudbaar. De oplossing? Er bestaat jammer genoeg geen magische pil die alle zorgen uit je hoofd doet verdwijnen, maar je kunt jezelf wel enkele vaardigheden aanleren. Alles opschrijven is bijvoorbeeld al een goed begin. Het is een tip die de Amerikaanse managementgoeroe David Allen meegeeft in zijn bejubelde boek ‘Getting things done’: schrijf al je to do’s op, tot in de kleinste details. Door alles wat je nog móét doen aan het papier toe te vertrouwen, maak je letterlijk je hoofd leeg. Je zult merken dat het je veel gemoedsrust oplevert.
Een ander manier om je geest tot rust te brengen is meditatie. Maak elke dag een halfuurtje tijd voor een moment van rust en bezinning. Dat klinkt bijna religieus maar hoeft echt niet zo zwaar te zijn als je misschien denkt. Het gaat erom dat je – al is het maar heel even – tijd maakt voor jezelf. Zonder afleiding van buitenaf. Je zult dan pas merken hoe zeldzaam die momenten zonder afleiding tegenwoordig zijn. Een meditatieoefening voor beginners:
Misschien belet je omgeving je wel om je te concentreren. Probeer je je huiswerk te maken in de woonkamer waar ook de televisie opstaat en je broertje of zusje zit rond te rennen en te spelen? Geen goed idee... Storende omgevingsgeluiden leiden je af van je werk. Concentratieproblemen zijn dan nooit ver weg!
Heb je vaak last van verminderde concentratie op het werk? Kan je je er maar niet toe brengen om die ene taak af te werken? Dan zijn er enkele trucs om jezelf beter te focussen.
Stel een beloning in het vooruitzicht. Een heerlijke kop koffie drinken, even een frisse neus halen, of vijf minuten Facebook checken. Pas wanneer je opdracht is afgerond, mag je jezelf belonen. Wedden dat je je nu beter kunt focussen?
Baken de tijd af waarin je een bepaalde taak afgewerkt wil hebben, en stel jezelf voorop dat je die deadline wil halen. Op die manier zul je sneller doorwerken dan wanneer je in je achterhoofd houdt dat je ‘toch nog alle tijd van de wereld hebt’.
Wil je écht ongestoord aan iets werken? Dan moet je alle afleiding bannen. Smartphone uit, internet uit en deur dicht. Anders lonken de sociale media en berichtjes toch om de hoek en is de verleiding om even Facebook of Twitter te checken heel groot.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >