Tijdens de vruchtbare periode menstrueert de vrouw elke maand. Tijdens de overgang vermindert het aantal menstruaties en blijft de menstruatie uiteindelijk weg. Dit komt door hormonale veranderingen: de vrouwelijke hormonen (vooral oestrogeen) nemen in aantal af. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de menstruatie maar ook voor de kalkspiegel in de botten, de conditie van de huid, de haren, de urinewegen en de bloedvaten alsook voor de doorbloeding in de vagina. Dit is een normale fase in het vrouwenleven en wijst op een gezond en goed functionerend lichaam.
Eigenlijk is het de omgekeerde puberteit. Zoals er in de puberteit grote hormonale veranderingen plaatsvinden die zich geestelijk en lichamelijk uiten, is dat voor een vrouw in de overgang hetzelfde.
De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Die kan je dus pas achteraf bepalen.
Alle vrouwen merken wel dat ze in de overgang zijn maar niet alle vrouwen hebben evenveel last van stemmingswisselingen of opvliegers. Vaak voelen vrouwen zich veel beter in de menopauze omdat ze verlost zijn van menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen, anticonceptie, ijzertekort, hormoonschommelingen met alle nare gevolgen ervan enz.
Door een onevenwichtige voeding ontstaan tekorten. Deze tekorten kunnen aan de basis liggen van overgangsverschijnselen zoals neerslachtige gevoelens, snel geïrriteerd zijn, een droge huid, spier-en gewrichtsklachten, slapeloosheid, obstipatie, droge ogen, droge mond en droge vagina.
Door de verminderde aanmaak van oestrogeen worden de slijmvliezen droger waardoor de ogen en mond droog aanvoelen. Bij de ogen geeft dit een branderig gevoel. Bij de vagina kan dit zorgen voor een droog, jeukerig gevoel en pijn bij het vrijen.
Om pijn bij het vrijen te voorkomen, kan een glijmiddel helpen.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >