Overgang

Op welke leeftijd ga je in de overgang?


Leen Steyaert

Allereerst wil ik een fabeltje de wereld uithelpen. Vaak wordt er gezegd dat je naar je moeder kan kijken om te weten rond welke leeftijd jij zelf in de overgang zal gaan. Niet waar! Erfelijkheid speelt geen rol in de leeftijd waarop je in de overgang gaat.

Het is dus niet omdat je moeder pas op haar 54ste in de overgang terecht kwam, dat jij ook zoveel geluk zal hebben. Indien alle vrouwen in je familie rond dezelfde leeftijd in de overgang gaan, is de kans misschien wel groot dat dat voor jou ook rond die leeftijd zal gebeuren, maar een zekerheid is het niet. Welke factoren wél een rol spelen? Dat ontdek je hieronder!

Roken

Leeftijd-overgang-roken

Dat roken niet gezond is, weet iedereen ondertussen wel. Misschien heb jij ooit wel gerookt, maar ben je ondertussen al lang gestopt? Slecht nieuws… Vrouwen die roken of ooit gerookt hebben, gaan gemiddeld twee jaar vroeger in de overgang. Sowieso is roken geen goed idee in de overgang: het verergert je overgangsklachten namelijk!

Je gewicht

Ook je gewicht heeft een invloed op de leeftijd waar op je in de overgang komt. Vrouwen met overgewicht komen doorgaans later in de overgang dan vrouwen met een normaal gewicht. De verklaring hiervoor kan gezocht worden in het feit dat vrouwen met overgewicht meer oestrogeen produceren dan andere vrouwen.

Etniciteit

Er zou een verband bestaan tussen de leeftijd waarop je in de overgang gaat en je herkomst. Vrouwen van Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse origine zouden iets eerder in de overgang gaan. Chinese en Japanse vrouwen later: zij komen gemiddeld pas op hun 51,5ste jaar in de overgang.

Chemotherapie

Vrouwen die chemotherapie gekregen hebben, komen soms vroeger in de overgang. Zeker bij 40+ vrouwen kan chemo de overgang triggeren. Ook operaties aan de eierstokken kunnen een invloed hebben op de leeftijd waarop je in de overgang gaat, doordat gezond weefsel aangetast wordt.

De leeftijd waarop je voor het eerst menstrueerde

Hoewel je misschien denkt dat een vrouw slechts X-aantal menstruatiecyclussen heeft, blijken vrouwen die jong menstrueren gemiddeld pas op latere leeftijd in de overgang terecht te komen. Zeker de laatste jaren zien we dit steeds meer: meisjes zijn steeds jonger wanneer ze voor het eerst menstrueren, maar de gemiddelde leeftijd waarop de overgang in gang treedt, hangt al enkele decennia rond de 51 jaar.

Twijfel jij? Doe de overgangstest!

Ben je niet zeker of je al dan niet in de overgang bent? Dat kan. Zeker in het begin zijn je overgangsklachten zo vaag en subtiel dat je er amper iets van merkt. Daardoor zitten veel vrouwen vaak al enkele jaren in de overgang alvorens ze het zelf echt beseffen. Pas wanneer echte, reguliere klachten opzetten, zoals opvliegers en stemmingswisselingen, hebben ze het door.
Twijfel jij of je in de overgang zit? Dan kan je onze A.Vogel overgangstest doen. Aan de hand van een korte vragenlijst krijgen we een beeld van jouw situatie. Op basis daarvan krijg je dan een antwoord op je vraag. Ga nu naar de test!

FSH-test

Leeftijd-overgang-FSH-test
Of je kan bij de dokter een FSH-test doen. Daarbij worden de FSH waarden in je bloed gemeten. FSH staat voor follikelstimulerend hormoon. Dit is een geslachtshormoon dat wordt gevormd in de hypofyse in het brein. Bij vrouwen zorgt het voor rijping van de eicellen, bij mannen voor de vorming van zaadcellen.
Vrouwen in de overgang hebben een hogere FSH-waarde dan vrouwen die niet in de overgang zijn. Hoe hoger je FSH-waarden, hoe groter dus de kans dat je in de overgang bent.

Neem je de pil? Houd er dan rekening mee dat een overgangstest in dat geval weinig nut heeft. De pil onderdrukt namelijk de aanmaak van FSH en beïnvloedt zo de uitslag.

Schrijf je in op de MenoVitaal-nieuwsbrief!

Ben jij al ingeschreven op de MenoVitaal-nieuwsbrief? Dit is een gratis nieuwsbrief die je om de twee weken ontvangt. Hierin verzamel ik de allerleukste en meest gelezen blogartikels van de laatste weken. Zo hoef je niets meer te missen :)!

Tevredenheidsonderzoek

Uit een enquête bij de MenoVitaal-lezeressen blijkt dat 79% van hen de inhoud van de nieuwsbrief goed tot zeer goed vindt. Ook de frequentie van 1 nieuwsbrief om de twee weken vinden ze prima! Bij deze willen we iedereen bedanken die de enquête heeft ingevuld! We hebben ook weer veel leuke ideetjes opgedaan dankzij jullie tips :)!

Nog niet ingeschreven? Doe het vandaag nog! Inschrijven kan hieronder!

Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 05-12-2019

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >