Overgang

Gezichtsoefeningen voor een jongere huid


Leen Steyaert

Trakteer jezelf op een gezichtsmassage

Je kunt rimpels voorkomen en vervagen door je gezicht dagelijks te masseren. Mijn voorkeur gaat uit naar de oosterse, en meer specifiek de Japanse gezichtsmassage, waarbij meer en gevarieerdere technieken worden gebruikt dan bij de westerse behandelingsmethoden.

De Japanse gezichtsmassage is een erg verfijnde massage die de oppervlakkige en de diepere gezichtshuid, de aangezichtsspieren, drukpunten en meridianen behandelt. Ze brengt je zowel geestelijk als lichamelijk in balans doordat ze de ‘chi’ (levensenergie) weer vrij doet stromen.

Met massage kun je rimpels niet wegkrijgen wanneer ze eenmaal gevormd zijn, maar je kunt ze wel doen vervagen. Ik heb zowel bij mezelf als bij anderen ervaren dat de combinatie van een gezonde levensstijl en een goede huidverzorging, massage en acupressuur heel veel kan doen. Door het dagelijks toe te passen, verbetert de conditie van je huid opmerkelijk en wordt het verouderingsproces afgeremd.

Gezichtsoefeningen overgang - gezichtsgymnastiek

Acupressuur

De cosmetische acupunctuur en acupressuur begint langzamerhand meer ingang te vinden in het Westen. Je kunt ook zelf elke dag je gezicht masseren. Massage van het gezicht en het hoofd is heel effectief omdat veel belangrijke meridianen het hoofd doorkruisen. Massage van deze meridianen en  acupunctuurpunten zal niet alleen de conditie van je haar en je huid verbeteren, maar is ook een goede, natuurlijke manier om hoofdpijn, migraine, oorsuizingen en oorpijn aan te pakken. Heel veel stress zet zich vast op het hoofd, omdat daar je denkcentrum zit. Als ik een acupressuurbehandeling geef, trek ik ook zachtjes aan het hoofdhaar van mijn cliënt. Dit geeft een geweldige verlichting van spanning.

Beschouw het als één van de manieren waarop je vanaf nu extra tijd en aandacht aan jezelf besteedt.
Deze gezichtsmassage hoeft maar drie minuten te duren als je weinig tijd hebt. Doe het bij voorkeur zowel ’s ochtends als ’s avonds.

Hoe voer je een gezichtsmassage uit bij jezelf?

Hieronder een stappenplannetje dat je kan volgen om een gezichtsmassage uit te voeren bij jezelf. Deze stappen kan je afronden in drie minuten.

1. Adem twee keer diep in en uit.
2. Wrijf je handen een tiental keer over elkaar tot je voelt dat ze warm zijn en masseer even je voorhoofd.
3. Breng een klein beetje (natuurlijke) olie aan op je handen, net voldoende om een gemakkelijk glijdende beweging te kunnen maken.
4. Houd bij het uitvoeren van de oefeningen rekening met onderstaande instructies:

  • Gebruik alle tien vingers en doe alle bewegingen in totaal tien keer.
  • Begin onder aan je gezicht en maak steeds opwaartse bewegingen.
  • Zorg ervoor dat je huid zich niet verplaatst en dat je niet te hard of te zacht drukt.
  • De plaatsen waar je echt verslapping voelt (bijvoorbeeld je wangen), kun je met enkele    cirkelvormige bewegingen extra masseren.
  • Masseer ook even je oren (alle acupunctuurpunten van je lichaam liggen ook in je oren).
  • Let erop dat je goed blijft doorademen.
  • Bekijk jezelf na de massage in de spiegel en spreek uit wat je mooi vindt. Zeg het echt hardop: je ogen, je wimpers, je lippen, je voorhoofd… wat je ook maar mooi vindt aan jezelf.
  • Na de massage kun je de olie in je huid laten inwerken.

Als je alle punten één of meerdere keren per week masseert, zal je een opmerkelijke verbetering van de stevigheid van je huid zien. Masseer elk punt gedurende een halve minuut met een cirkelvormige beweging. Als je merkt dat sommige punten pijnlijk zijn, betekent dit dat er ergens een blokkade zit bij het bijbehorende orgaan en dit heeft een invloed op je huid.

Gezichtsoefeningen overgang - gezichtsmassage

Gezichtsoefeningen en gezichtsyoga

Je gezichtsspieren ondersteunen je gezichtshuid. Het versterken en stretchen van de gezichtsspieren zorgt voor een betere bloedcirculatie, een stevigere aangezichtsstructuur en een strakkere huid.

Ik weet uit ervaring dat het heel wat discipline en doorzettingsvermogen vraagt om elke dag gezichtsoefeningen te doen. Als je het niet op de juiste manier doet, doet het overigens meer kwaad dan goed omdat je overdreven grimassen gaat maken. Ik beperk me tot de oefeningen waarvan ik zelf heb ondervonden dat ze resultaat hebben. Ik doe ze elke dag, niet altijd op hetzelfde moment, maar gewoon als ik er even de tijd voor heb (bv. op het toilet). Probeer ze altijd zo’n tien keer te herhalen.

Gezichtsoefeningen om de mondbodem te verstevigen

Een stevige mondbodem is belangrijk om een onderkin te voorkomen.

Stel je voor dat je een snoepje in je mond hebt. Breng het met je tong tot tegen je gehemelte. Aan de buitenkant kan je met je vingertoppen voelen wat er door die beweging met je mondbodem en onder je kin gebeurt.

Ga rechtop staan en veer omhoog door je met je tenen op te drukken. Voel hoe je bekkenbodem zich aanspant en je tong en mondbodem ook mee naar boven neemt. Doe dit terwijl je uitademt. Je zult merken dat ook je middenrif mee omhoog komt.

Gezichtsoefeningen om de onderkin en de hals te verstevigen

Ga voor de spiegel staan, steek je tong zo ver mogelijk uit en trek ze weer in. Doe dit ritmisch en snel. Begin met dit tien keer te doen en bouw op naar twintig keer. Let erop dat je je lippen niet plooit.

Gezichtsoefeningen om de rimpeltjes boven je mond tegen te gaan

Rimpeltjes rond de mond zijn een typisch vrouwelijk verschijnsel. Probeer om te beginnen je lippen altijd te ontspannen, want het samenknijpen van de lippen versterkt deze lijntjes nog meer.

Span je onderlip zachtjes over je onderste tanden. Plaats je duimen naast elkaar onder je bovenlip.  Probeer met de spieren van de bovenlip je duimen zo hard mogelijk tegen je tandvlees en je tanden te duwen. Met je duimen oefen je een buitenwaartse druk uit, alsof je de bovenlip naar voren wilt duwen. Begin met je duimen tegen elkaar en werk beetje bij beetje naar de zijkanten van je bovenlip toe. Let erop dat je je bovenlip niet omhoogduwt en je mondhoeken niet naar buiten beweegt.

Gezichtsoefeningen tegen hangende mondhoeken

Kijk eens in de spiegel of je mondhoeken naar beneden hangen. Hangende mondhoeken laten je er anders uitzien dan je je van binnen voelt. Ze bezorgen je een verdrietige, verbeten of zelfs verbitterde blik.

Beeld je in dat je glimlacht met de binnenkant van je mond of stel je voor dat je een touwtje vastmaakt aan je mondhoeken en dat omhoogtrekt naar je wenkbrauwen toe. Op de duur wordt dit een gewoonte en zullen je mondhoeken minder hangen.

Je kunt ook een handje helpen door je mondhoeken langzaam ongeveer 2 cm omhoog te duwen met de duim en wijsvinger van je rechterhand. Houd even vast. Laat los en begin opnieuw. Doe dit tien à twintig keer per dag.

Gezichtsoefeningen overgang - mondhoeken

Gezichtsoefeningen om neerhangende wenkbrauwen en voorhoofdrimpels te voorkomen

Plaats de zijkanten van je wijsvingers horizontaal tegen je voorhoofd, net boven je wenkbrauwen. De toppen van je wijsvingers raken elkaar. Hef je wenkbrauwen zo ver mogelijk op, met de bedoeling horizontale voorhoofdsrimpels te vormen. Houd de beweging van je wenkbrauwen tegen door met je vingers precies genoeg neerwaartse druk uit te oefenen.

Let op! De huid van je voorhoofd moet tijdens deze oefening onbeweeglijk blijven. Bestaande plooien of rimpels mogen niet worden geaccentueerd. Druk je huid bij de wenkbrauwen niet samen. Let er ook op dat je je bovenste oogleden niet naar beneden duwt.

Gezichtsoefeningen om rimpeltjes tussen de wenkbrauwen te vermijden

Plaats je vingertoppen naast elkaar verticaal tegen je voorhoofd. Je pinken bevinden zich bij de basis van je wenkbrauwen. Frons je wenkbrauwen maximaal, alsof je verticale lijntjes op je voorhoofd wilt vormen. Houd de beweging van je huid tegen door met je vingers een buitenwaartse druk uit te oefenen.

Ken je zelf nog goede gezichtsoefeningen om je huid in topconditie te houden? Laat het hieronder zeker weten!

Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 27-11-2019

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >