Voel jij je hartje ook sneller kloppen als je aan jouw Valentijntje denkt? Wat leuk! Het is de verliefdheid die je hart sneller doet slaan en je vlinders in je buik geeft. Maar ook als je niet verliefd bent, kan je hart sneller gaan kloppen. Ontdek hier de meest voorkomende redenen voor jouw hartkloppingen!
Verliefdheid is een goed voorbeeld van zo’n hevige emotie die hartkloppingen teweeg brengt. Maar ook andere emoties kunnen je hart een sprongetje doen maken. Zo heb je misschien al eens gemerkt dat je je hart in je keel voelt kloppen wanneer je erg bang of boos bent? Dit is compleet normaal en veroorzaakt op zich geen hinder. Geen reden tot paniek dus ;-)!
Doordat je lichaam zich in stresssituaties klaarmaakt voor een inspanning, komt er adrenaline vrij in je lichaam. Onder invloed van adrenaline stijgt je hartslag en gaat je bloeddruk de hoogte in. Je lichaam komt in een soort van ‘vecht of vlucht-modus’ terecht en je verkeert in een verhoogde staat van paraatheid. Je hart bonst hevig, snel en mogelijk onregelmatig. Soms lijkt het zelfs alsof je hart een slag overslaat.
Bekijk hier welke lichamelijke klachten stress, naast hartkloppingen, nog met zich meebrengt.
Hartkloppingen in de overgang komen wel vaker voor. Dit is een reactie van je autonoom zenuwstelsel op de hormoonschommelingen die de overgang met zich meebrengt. Dit zenuwstelsel bestaat uit een sympathisch gedeelte (dat je in actie brengt) en een parasympatisch gedeelte (dat je terug in rust brengt). Als beiden niet goed op elkaar zijn afgestemd, kan dat heel wat lichamelijke reacties veroorzaken zoals stressgevoelens, bloeddrukschommelingen, schommelende bloedsuikerwaarden, angstaanvallen enz. Deze reacties gaan dikwijls gepaard met hartkloppingen.
Magnesium is een zeer belangrijk mineraal voor je lichaam. Het reguleert namelijk talloze lichaamsprocessen. Ook op stress heeft magnesium een invloed. Het wordt dan ook wel eens het antistress-mineraal genoemd vanwege z’n kalmerende werking op spieren en bloedvaten. Zoals je hierboven kon lezen, kan stress hartkloppingen veroorzaken. Als je een magnesiumtekort hebt, heb je bijgevolg meer last van stress en dus ook eventueel van hartkloppingen.
Daarnaast regelt magnesium mee het hartritme en de bloeddruk. Heb jij een magnesiumtekort? Dan kan je gebruik maken van een magnesiumsupplement of je kan magnesiumrijke voeding eten. Voorbeelden daarvan zijn groene (blad)groenten, tomaten, bananen, chocolade, brood, diverse soorten noten, cacao, avocado, kokos, schaal- en schelpdieren, … .
De schildklier is een belangrijk orgaan dat onder meer je stofwisseling regelt. De schildklier bevindt zich in je hals, en maakt hormonen aan die naar alle vitale organen gestuurd worden. Werkt jouw schildklier te snel of te traag, dan wordt de aanvoer van schildklierhormonen daardoor beïnvloed. Dat veroorzaakt fysieke klachten zoals hartkloppingen, omdat de organen op dat moment niet meer ‘normaal’ functioneren.
Vooral vrouwen boven de vijftig lopen een verhoogd risico op schildklierproblemen zoals een overactieve schildklier (ook gekend als hyperthyreoïdie).
Hartkloppingen en een hartritmestoornis zijn niet hetzelfde. Bij hartkloppingen ervaar je bijvoorbeeld heel erg het gevoel dat je hart sneller klopt dan normaal. Dat is bij een hartritmestoornis niet altijd het geval. Bij een hartritmestoornis is er wel iets ongewoons aan de hand met het ritme van je hart, maar dit gaat niet altijd gepaard met hartkloppingen. Beide zaken staan dus los van elkaar, maar kunnen wel samen voorkomen.
Als je hartkloppingen gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid, een droge mond en een slap gevoel raad ik aan om naar de huisarts gaan. Die kan een cardiogram maken van je hart en/of je doorsturen naar een cardioloog. Het is sowieso zeer sterk aan te raden om rond je vijftigste een cardiologisch onderzoek te laten doen. Zo weet je zeker of je hart het goed doet.
Onder invloed van een lichamelijke activiteit gaat je hart sneller slaan. Dit doet het om je lichaam te voorzien van voldoende zuurstof om deze inspanning aan te kunnen. Na een erg zware fysieke inspanning kan het zijn dat je zelfs last krijgt van hartkloppingen. Op zich is dit geen reden tot paniek, maar het is wel een waarschuwingssignaal van je lichaam: tijd om het even rustiger aan te doen!
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >