Artritis valt onder de spieren- en gewrichtsaandoening reuma. Reuma is immers een verzamelnaam voor +- 200 aandoeningen van de spieren, gewrichten en pezen. Artritis is niet aangeboren.
Bij artritis zijn één of meerdere gewrichten (langdurig) ontstoken. We spreken daarom soms van ontstekingsreuma wanneer het gaat over artritis.
Wanneer meerdere gewrichten chronisch zijn aangedaan, wordt dit reumatoïde artritis genoemd.
Hoe artritis ontstaat is niet precies bekend. Men neemt aan dat het om een zogenaamde auto-immuunziekte gaat, een ziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam richt. Erfelijke factoren, hormonale factoren, voedselallergie en virale of bacteriële infecties spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van deze ziekte. Artritis begint meestal in de kleine gewrichten, zoals die van de handen. In een latere fase kunnen ook andere gewrichten aangetast raken.
De gewrichten worden door de ontstekingen dik en gevoelig, soms ook rood en warm. Pijn en stijfheid zijn veelvoorkomende symptomen van artritis. Vooral vooral ’s ochtends kan er sprake zijn van ochtendstijfheid. Dit vermindert soms pas na enkele uren.
Soms verdwijnen de verschijnselen een tijdje om daarna plotseling weer de kop op te steken.
Artritis is niet geschikt voor zelfmedicatie. Je behandelende arts kan een geschikte behandeling uitwerken.
Artritis is dus niet geschikt voor zelfmedicatie. Je kan echter wel wat doen om de klachten te verlichten.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >