Geluk is niet te koop. Maar chocolade wel. En dat is bijna hetzelfde.
Ik heb gedanst. Een radslag gedaan. Een driedubbele salto op de trampoline van de buurvrouw gemaakt. Toen ik erachter kwam dat chocolade in de categorie ‘erin’ viel. Oké, pure chocolade dan. 72% cacao of meer. Maar daar zou ik – witte chocolade liefhebber – wel aan kunnen wennen. Het was even zoeken, maar als je 72% pure chocolade met hazelnoot proeft … dat doet het verlangen naar witte chocolade als sneeuw voor de zon verdwijnen. Althans, bij mij.
Nog iets wat erin mocht? Macadamianoten. As if they were sent from heaven. Yummie! En trouwens, niet alleen macadamia’s, heel veel noten konden ‘erin’. Amandelen, walnoten, pecannoten, pistachenoten, hazelnoten (toegegeven, om los te eten not my favorite, maar toch) en paranoten bijvoorbeeld. En eieren, snoeptomaatjes, worteltjes. Ook ‘erin’. Nou, op deze manier had ik in ieder geval mijn tussendoortjes al in beeld. Ook niet onbelangrijk.
Ontbijten zonder brood, crackers en beschuit…
Ook ik at een aantal jaren geleden nog dagelijks boterhammen, beschuitjes en crackers bij mijn ontbijt en lunch. En eerlijk: ook ik zat er enorm mee in mijn maag hoe ik deze voedingsmiddelen moest vermijden. De basics die ik tegenwoordig sowieso in huis heb voor mijn ontbijt: amandelmelk, kokosmelk, cottage cheese (met de staafmixer blijven dit geen brokken), volle yoghurt, A.Vogel Molkosan fruit en diverse soorten (diepvries)fruit. En wat makkelijk mee te mengen groenten zoals bleekselderij, verse spinazie of boerenkool. En zo draai ik drie of vier ochtenden per week een smoothie in elkaar. Iedere keer een andere combi. Die Molkosan gaat er trouwens altijd doorheen, daar krijgt m’n smoothie zo’n heerlijke friszoete twist van. Mijn smoothies wissel ik af met havermoutpap of volle kwark/biogarde met bijvoorbeeld appel en kaneel. En heel af en toe een zilvervliesrijstwafel. Of een 100% speltbroodje. Waar ik dan even extra van geniet.
Wat te doen met lunch en diner?
‘Maar wat eet je dan op je werk?’ Deze vraag krijg ik meerdere malen per week. Mijn antwoord is bijna altijd: salade. Klinkt saai, maar is het niet. Want weet je wat je allemaal door een salade kunt gooien? Ik zorg dat ik aan het begin van de week een grote tas met allerhande ‘salade-ingrediënten’ in huis heb. Twee soorten sla en verder een selectie van komkommer, tomaten, paprika in alle kleuren, olijven, feta, makreel, tonijn, gerookte kip, geitenkaas et cetera. Die tas gooi ik aan het begin van mijn werkweek in de koelkast op kantoor. En net zoals ik ’s ochtends steeds met verschillende ingrediënten een smoothie in elkaar boks, meng ik tussen de middag met steeds wisselende ingrediënten een salade in elkaar. Ik pak gewoon elke dag wat anders uit die tas.
Nooit brood? Heel af en toe. Dan haal ik zo’n lekker dik belegd pistoleetje (wel een bruine) bij de bakker. Pure verwennerij is dat. Brood is bij mij dus simpelweg niet meer zo dominant aanwezig als vroeger.
Avondeten de grootste uitdaging?
Ik dacht aanvankelijk dat avondeten zonder koolhydraten zo’n beetje onmogelijk was. Dag lasagne. Dag spaghetti. Dag stamppot in de winter. Dag pizza. Lieve, lieve, lieve pizza. En dahaag wraps. Het viel mee. Heel erg mee zelfs. Oké, het is even ‘aanpassen in de keuken’, maar je kunt bijna alle koolhydraatbommen vervangen door groenten. En dat zul je deze week aan den lijve ervaren met de verrassende Lenteweek-recepten.
Enneuh…pizza is nog altijd mijn lievelingseten. Hoe ik een pizzabodem maak? Met amandelmeel. Dat is prijzig, klopt. Maar je hebt er weinig van nodig omdat het snel vult. En daarom gun ik het mezelf zo nu en dan. Ik zal je mijn recept (bodem voor 3 ‘normale’ eters) verklappen:
- 175 gram amandelmeel
- 1 ei
- ¼ theelepel Herbamare kruidenzout
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 flinke eetlepels Italiaanse kruiden
- 2 tenen knoflook (geperst)
Meng alles door elkaar en kneed tot een stevige bol. Rol de bol tussen 2 vellen bakpapier uit tot een bodem van 2-3 mm dikte. Doe deze bodem in de oven; 10 minuten op 175 graden. Haal hem vervolgens uit de oven, beleg hem naar keuze (veel groenten!) en doe het geheel nogmaals 10 minuten in de oven op 175 graden. Eet smakelijk.