Je kan je cholesterol op natuurlijke wijze verlagen door het gebruik van knoflook. In knoflook zitten namelijk twee stoffen die een cholesterolverlagende werking hebben: allinase en alliine. Maar ook andere voedingsmiddelen hebben een positief effect op je cholesterol. Ontdek er hieronder meer over!
Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor cellen, gal en vitamine D, en wordt aangemaakt door de lever met behulp van verzadigde vetten. Het is een vetachtige stof die nodig is voor de bouw van celwanden in je lichaam.
Er is een verschil tussen goede en slechte cholesterol. Een hoge waarde van goede cholesterol is positief. Bij een hoger cijfer van slechte cholesterol moet je echter opletten. Het verhoogt namelijk de kans op hartklachten en aderverkalking. De ideale waarde ligt onder 200 mg/dl. Hierbij ligt de goede cholesterol (HDL) best boven 40 mg/dl en de slechte (LDL) onder 100 mg/dl.
Om de slechte cholesterol binnen de perken te houden, kan je zelf heel wat ondernemen. Je voeding aanpassen is de eerste belangrijke stap.
Daarnaast is het nodig om regelmatig te bewegen: op die manier worden afvalstoffen sneller afgevoerd en krijgen lichaamscellen meer zuurstof.
Heb je overgewicht? Probeer dan zeker enkele kilootjes af te vallen. Ook dat heeft een positief effect op je slechte cholesterolgehalte.
Er zijn een heel aantal voedingsmiddelen die een cholesterolverlagend effect hebben. Vezelrijke voeding en voeding rijk aan omega 3 vetzuren bijvoorbeeld. Zij mogen niet ontbreken in je dieet. Ook onderstaande voedingstips helpen je op de goede weg als je je slechte cholesterol op natuurlijke wijze wilt verlagen:
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >