En laat 2016 door de Verenigde Naties nu net uitgeroepen zijn tot het ‘Internationale Jaar van de Boon’. Met deze campagne wil de VN peulvruchten in de kijker zetten en al het goede ervan promoten.
Waarom peulvruchten eten?
Waarom ik vaak peulvruchten eet? Ik eet voor 95% vegetarisch. Vlees en gevogelte eet ik niet, maar vis af en toe wel. Eigenlijk ben ik dus een pescotariër zoals dat zo mooi heet. Voor alles is er een labeltje tegenwoordig ;-). Als je weinig of geen vlees of gevogelte eet, is het belangrijk dat je andere eiwitbronnen aan je voeding toevoegt. Bewerkte vleesvervangers zijn niet meteen de meest gezonde keuze. Bonen en peulvruchten daarentegen wel.
Regelmatig peulvruchten op het menu zetten is heel gezond. Wist je dat peulvruchten een essentieel onderdeel zijn van het menu in de zogenaamde Blue Zones? Blue Zones zijn regio’s in de wereld waar mensen gezond en gelukkig oud worden. Eén van de dingen die al deze mensen gemeenschappelijk hebben, is een grotendeels plantaardig dieet waar peulvruchten een vaste plaats hebben op het menu.
Peulvruchten zijn daarnaast ook nog heel duurzaam. De teelt ervan belast ons milieu minder dan de veeteelt. En veel bonen worden geteeld in Nederland, dus het zijn vaak lokale producten. En bonen zijn nog goedkoop ook!
En niet onbelangrijk: ze zijn vooral heel lekker. Als je niet zo’n peulvruchtenliefhebber bent, heb je misschien nog niet de juiste peulvrucht of bereidingswijze geprobeerd? Er zijn zoveel verschillende peulvruchten dat je er eindeloos mee kunt variëren in je gerechten. Hieronder vind je enkele ideetjes. Er zitten vast wel gerechten bij die jij lekker vindt.
Koken met peulvruchten
Wat dacht je van:
- hummus gemaakt van kikkererwten, lekker op een rijstwafel bijvoorbeeld;
- Mexicaans getinte maaltijdsoep met zwarte of rode bonen, tomaat en maïs;
- maaltijdsoep op basis van rode linzen, aubergine en kokosmelk, lekker vullend, winters en toch exotisch;
- een chili sin carne met kidneybonen, het vlees mis je echt niet!
- geroosterde en gekruide kikkererwten als aperitiefhapje in plaats van een borrelnootje;
- paprika’s gevuld met linzen, olijven en groenten, snel klaar en gezond;
- een kikkererwtenbuger.
Ook tijdens de Lenteweek maken we enkele lekkere gerechten met peulvruchten, zoals een vegetarische wok, een linzenburger en een regenboogsalade.
Langer verzadigd met bonen
Bonen zijn ook een goede keuze voor wie wat kilootjes kwijt wil. Ze vullen goed, waardoor je minder gaat eten en ze laten je bloedsuiker niet pieken waardoor je minder snel weer trek krijgt.
Als je gedroogde bonen koopt die je zelf kookt, kun je ze nog een extra boost geven door een stuk kombu mee te laten koken. Kombu is een soort zeewier en is rijk aan jodium, belangrijk voor een goede werking van de schildklier.
Wil je het iets makkelijker? Kies dan voor bonen in glazen pot (of blik), dan heb je zo een gezonde maaltijd op tafel.