Wie gezond en gevarieerd eet, heeft doorgaans geen tekorten aan bepaalde vitamines. Maar in onze huidige samenleving, waarin ongezonde eetkeuzes in overvloed aanwezig zijn en we door tijdsgebrek steeds minder zelf koken, komt een vitaminetekort dus toch wel eens voor. Ontdek hier welke vitaminen er allemaal zijn en welke vitamines je waarvoor nodig hebt. Een overzicht van vitamine C tot vitamine K!
Vitamine C staat in voor de werking van het afweersysteem, huid en bindweefsels, aderwanden, tandvlees, zicht, zenuwen, positieve stemming, concentratie, slaap, stressbeheersing en werkt als anti-oxidant.
Vitamine C vind je in vruchten en groenten. In het bijzonder in acerolakersen, zwarte bessen, duindoornbessen, rozebottel, bramen, vlierbessen, kiwi's, citrusfruit, aardbeien, venkel, spinazie.
Winterse bronnen van vitamine C zijn paprika's, zuurkool, bloemkool, broccoli, groene kool, chinese kool, look, witloof, postelein, veldsla, mierikswortel, uien, aardappelen, peren, appelen.
Vitamine D is belangrijk voor de tanden, botten, zenuwen, optimisme, ontspanning en de afweer.
Door zonnestralen op de huid wordt vitamine D in het lichaam aangemaakt. In de winter, wanneer er minder zonuren zijn, moet je deze vitamine meer uit voeding halen. Vitamine D zit van nature in vis (tonijn, haring), levertraan en eigeel, paddestoelen en zuurkool.
Vitamine E staat in voor het bloed, de bloedstolling, de doorbloeding, de ogen en de vruchtbaarheid.
Het beschermt ook lichaamscellen tegen de inwerking door vrije radicalen. Het voorkomt arteriosclerose, ontstekingen en verouderingsprocessen.
Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de omzetting van energie in de spieren. Overgangsproblemen en reumatische problemen reageren ook gunstig op extra vitamine E.
Vitamine E zit in plantaardige oliën en plantaardige vetten (zonnebloemolie, sojaolie, tarwekiemolie), noten, amandelen, volkorenvlokken, volkorenbrood, graankiemen, spinazie, koolsoorten en pastinaak.
Vitamine H, of biotine, staat in voor de huid en slijmvliezen, haren en nagels, tanden, botten, bloedstolling, mannelijke hormonen, wondheling en vitaliteit.
Vitamine H zit in eieren, lever, sojabonen, natuurrijst, havervlokken, gist, melkwei, volkorenproducten, groene bonen, melasse, spruiten, spinazie, scheuten, linzen, paddestoelen, uien en appelen.
Vitamine K regelt de bloedstolling en de botopbouw.
Vitamine K zit van nature in gevogelte, tarwekiemen, kalfslever, boter, knackebröt, kwark, zuurkool, bloemkool, spinazie, groene kool, broccoli, rozenbottel, aardappelen, selderij en koolrabi.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >