Zwarte thee wordt ook wel "rode thee" genoemd in China. Na het plukken laat men d blaadjes verflensen, vervolgens worden ze gerold. Door het verflensen en rollen wordt het vocht uit de blaadjes gehaald en zijn ze klaar om te oxideren in een vochtige ruimte. Bij het oxideren zullen de enzymen die in de blaadjes aanwezig zijn, gaan werken en tijdens dit proces ontstaan allerlei smaakstoffen en aroma's in de thee. Bij volledige oxidatie verkrijgt men na het drogen, blaadjes met een roodachtige of bruinachtige kleur: de zwarte/rode thee. Deze zwarte thee bevat veel polyfenolen (bv catechines). De mate van oxidatie heeft verschillende soorten thee als resultaat. Bekende soorten zwarte thee zijn Darjeeling thee, Ceylon thee, Earl Grey thee (hier wordt bergamot aan toegevoegd). Voor zwarte thee gebruikt men best water dat tegen de kook aan is.
Hierbij worden de al dan niet verflenste blaadjes gerold, geplet en gedroogd in de zon in platte manden. In droogkamers worden ze dan nog een laatste keer verhit zodat oxidatie wordt gestopt. Zo verkrijgt men een groene, niet-geoxideerde thee. In Japan worden de blaadjes voor het rollen meestal nog gestoomd om oxidatie tegen te gaan. Bv jasmijnthee (een groene thee waaraan jasmijnbloesem is toegevoegd), Sencha, Matcha, Gunpowsder... Groene thee wordt best gezet met water rond de 70-80°C.
Dit is eveneens een niet geoxideerde theesoort. Enkel gedroogde theeblaadjes van de eerste jonge theeknoppen van de theeplant, die binnen de 24 u na de vorming van de knoppen werden geplukt; worden hiervoor gebruikt (wordt 1x per jaar geplukt). Dit is een vrij kostbare thee. Hij bevat meer antioxidanten dan groene thee.
Wordt ook wel blauwe thee genoemd. Het is een gedeeltelijk geoxideerde thee. Het oxidatieproces wordt gestopt door het drogen en verhitten. Men gebruikt voor Oolong thee langere theeblaadjes. Men laat de bladeren verflensen, dan kneust men enkel de bladranden door zachtjes rollen of schudden. Daardoor ondergaan enkel de bladranden de oxidatie. Vervolgens worden ze gedroogd. Men verkrijgt theeblaadjes met een groen hart en een bruine rand. Deze thee bevat minder caféine.
Pu-Erh thee
Dit is een Chinese thee, meestal een groene thee. Deze ondergaat een post-fermentatie. Dwz de theeblaadjes ondergaan een supplementaire fermentatie door de inwerking van bacteriën en bepaalde gisten (een soort rijpingsproces te vergelijken met fermentatie van wijn). Deze thee kan meer dan 50 jaar bewaard worden. De thee wordt smakelijker en beter door de ouderdom.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >