Constipatie, obstipatie, verstopping, ... Verschillende woorden, maar ze betekenen allemaal hetzelfde: je kan niet of maar moeilijk naar het toilet gaan. Iedereen heeft daar wel eens last van. Maar wat is constipatie precies? En hoe ontstaat constipatie?
Niet iedereen heeft hetzelfde ritme als het aankomt op stoelgang. Misschien ga je elke dag meermaals naar het toilet. Of slechts 1x per dag? Of misschien ga je zelfs maar enkele keren per week naar het 'groot toilet'? Kan allemaal. Zo lang je stoelgang vlot verloopt op het moment dat je naar het toilet gaat, is er geen probleem. Luisteren naar je lichaam is hierbij dus erg belangrijk.
We spreken van constipatie, obstipatie of verstopping als het natuurlijke ritme verstoord wordt en de stoelgang langer uitblijft dan normaal. Daardoor passeren de verwerkte voedingsresten de dikke darm te traag en wordt er meer vocht aan onttrokken dan normaal. Resultaat? Een harde (soms pijnlijke) ontlasting en constipatie.
Hierdoor stapelen voedselresten zich op in de dikke darm en komt er een rottingsproces op gang. Schadelijke, giftige stoffen die normaal gesproken dezelfde dag via de stoelgang ons lichaam verlaten, worden nu via de lichaamskanalen in het lichaam opgenomen.
Je lever krijgt het daardoor ook zwaar te verduren aangezien hij extra hard moet werken om alle gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Dit uit zich in vermoeidheid, lusteloosheid, verminderde weerstand en een onzuivere huid.
Obstipatie kan door verschillende factoren veroorzaakt worden:
Bepaalde voedingsmiddelen hebben een laxerende werking. In ons artikel 'Laxerende voeding bij constipatie' vind je een overzicht van voedingstips die helpen bij obstipatie.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >