Vaginale droogheid is een lastig onderwerp. Ondanks de toegenomen transparantie inzake seksuele problemen, spreken we onze eigen problemen op dat gebied niet graag uit. Veel vrouwen nemen hun probleem met vaginale droogheid dus maar voor lief, zelfs wanneer dat voor relatieproblemen zorgt. Toch is het niet nodig om de kwestie weg te moffelen, want vaginale droogheid komt vaak voor. Zeker bij vrouwen in de overgang.
Vaginale droogheid is een veelvoorkomende overgangsklacht. Oestrogeen zorgt er onder meer voor dat je slijmvliezen (ogen, mond, neus, vagina) vochtig blijven. Wanneer je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, beïnvloedt dat de vochtproductie van de slijmkliertjes in de vagina. Die worden minder actief, en dat leidt tot een droge vagina. Symptomen die hierdoor tot uiting komen, zijn onder andere:
Dit laatste symptoom veroorzaakt een verhoogde gevoeligheid voor vaginale infecties. Intieme hygiëne mag je dus zeker niet verwaarlozen tijdens de overgang. Vermijd bijvoorbeeld de traditionele douchegels en zepen, en kies voor een ph-neutrale zeep zodat de zuurbalans in de vagina niet verstoord wordt.
Om vaginale droogheid te behandelen, is hormoontherapie doorgaans niet nodig. Volstaat de behandeling met een plantaardige gel niet, dan kan er overgeschakeld worden op vaginale crèmes die oestrogeen bevatten. Ze bevochtigen en versterken het vaginale weefsel van binnenuit. Dat kan de kliertjes ‘triggeren’ om opnieuw actiever te worden.
Als vaginale droogheid niet tijdig behandeld wordt, kan het vervelende gevolgen hebben. Het weefsel droogt uit, en het wordt broos en trekkerig. De natuurlijke ribbeltjes in de vagina vervagen en de vaginawand wordt kwetsbaar. Soms ontstaan er zelfs scheurtjes in het weefsel, die pijn veroorzaken tijdens het vrijen. Snel medische hulp zoeken is dus aangeraden!
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >