Halfweg de 40 krijgen veel mannen te maken met een midlifecrisis. Het moment voor een nieuwe, blitse wagen, ze gaan fanatiek sporten en diëten om er jonger en strakker uit te zien, veranderen plots van job, … . Het is hét moment in hun leven waarop ze stilstaan bij de gemaakte keuzes en afwegen of ze daar al dan niet tevreden mee zijn. Toeval of niet, maar rond diezelfde periode krijgen mannen ook (onbewust) te maken met de penopauze. Wat dat is en wat de symptomen van de penopauze zijn, ontdek je hier!
Iedereen kent het begrip ‘overgang’ wel. Elke vrouw krijgt hier rond haar 45ste à 50ste mee te maken. Deze periode wordt gekenmerkt door hormonale schommelingen. Onder invloed van die schommelingen vinden er ook allerlei veranderingen plaats in het leven van vrouwen. Op fysiek én emotioneel vlak.
De penopauze bij mannen is een beetje gelijkaardig. Maar hij is een pak minder ingrijpend en bijgevolg ook minder bekend.
De penopauze
Bij vrouwen is de overgang veel duidelijker dan bij mannen. Bij vrouwen verandert er bijvoorbeeld veel in hun hormoonhuishouding waardoor ze te maken krijgen met heel wat klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Bij mannen doet zich een soortgelijk fenomeen voor, maar het is veel minder manifest aanwezig. Bij hen ontstaan klachten doordat hun testosteronproductie geleidelijk aan afneemt. Maar de klachten zijn niet erg aanwezig (mede doordat de testosteronproductie zo geleidelijk aan afneemt) en kunnen ook veroorzaakt worden door het verouderingsproces. Om die reden wordt de penopauze veel minder opgemerkt en wordt er ook veel minder over gesproken en geschreven.
Penopauze symptomen
Het hormoon testosteron regelt enkele functies in het mannelijk lichaam. Het heeft bijvoorbeeld een impact op de werking van het libido, het immuunsysteem, de botten en de hersenen. Wanneer de penopauze intreedt, en mannen dus minder testosteron in hun lijf hebben, krijgen ze te maken met klachten als:
- Een verminderd libido
- Erectieproblemen
- Stemmingsstoornissen
- Depressieve gevoelens
- Slaapproblemen en vermoeidheid
- Spieren die zwakker worden
- Botontkalking
Ongeveer 15% van alle mannen heeft hier last van.
Penopauze klachten opvangen
De klachten die optreden onder invloed van de penopauze, kunnen doorgaans makkelijk opgevangen worden. Een gezonde levensstijl maakt al een wereld van verschil. Alcohol en sigaretten laat je maar beter aan de kant. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon zorgt ervoor dat je je fit blijft voelen.
In heel erge gevallen kan je je testosteronlevels ook aanvullen met een testosteron-supplement. Raadpleeg altijd je dokter! Hij/zij kan je advies geven en de gepaste behandeling voor jou uitstippelen.