De meeste vrouwen hebben hun laatste menstruatie rond 51 jaar. Die wordt de menopauze genoemd. Voor die tijd zit een vrouw dan in de premenopauze of in de perimenopauze. Tijdens de premenopauze komt de verandering in de hormonale balans op gang.
Ons lichaam houdt niet van verandering. Als we de tijd hebben, kan ons lichaam zich aan alles aanpassen. Maar plotse verandering betekent vrijwel altijd lichamelijke verstoring. Daarom is de mate waarin de oestrogeenspiegel daalt de variabele die het aantal en de ernst van de overgangsklachten kan beïnvloeden. Niemand kan vertellen hoe snel of hoe langzaam de oestrogeenspiegel gaat dalen, maar de meeste vrouwen volgen toch een van de volgende typische patronen.
Dit houdt in dat de menstruatie zonder enige waarschuwing plots ophoudt. Dit komt zelden voor omdat de eierstokken vrijwel nooit zo plotseling ophouden te werken. Normaal zal de activiteit van de eierstokken langzaam afnemen. Door het plotse stoppen, is de kans op overgangsproblemen veel groter. Toch hebben sommige vrouwen in deze categorie maar weinig problemen.
Dit is veel gebruikelijker en houdt een geleidelijke afname van de menstruatie in, zowel qua hevigheid als qua duur. De menstruatie wordt korter, treedt minder vaak op, blijft wel eens uit, tot ze tenslotte helemaal wegblijft. Wellicht dringt de onregelmatigheid van de cyclus niet eens door tot de vrouw. Bij dit patroon zijn de symptomen meestal onbelangrijk en gemakkelijk om mee om te gaan. De eierstokken blijven kleine hoeveelheden oestrogeen aanmaken en het lichaam krijgt de tijd zich aan te passen.
Vrij normaal is een onregelmatig menstruatiepatroon waarbij feitelijk bloedverlies sporadisch wordt. Het kan soms erger zijn, dan weer minder, het kan wisselen. Het aantal dagen tussen de maandstonden kan toenemen of afnemen. Sommige vrouwen zien maandenlang geen menstruatie om dan toch weer te gaan menstrueren. Dit is een onveilige periode voor deze vrouwen. Ze kunnen denken dat ze veilig zijn terwijl ze toch nog vruchtbaar zijn. Er worden in deze periode nog heel wat kinderen geboren. Uit voorzorg wordt aangeraden om tot twee jaar na de laatste menstruatie voorbehoedmiddelen te gebruiken.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >