Overgang

Een overactieve blaas: symptoom van de overgang?


Leen Steyaert

Sommige dames met een overactieve blaas durven amper nog buiten te komen. Ze zijn namelijk bang dat ze onderweg of op locatie moeten plassen. En dat is niet altijd mogelijk natuurlijk, als je in de auto zit of in de supermarkt staat. Daardoor hebben hun blaasproblemen een groot effect op hun levenskwaliteit.

Wanneer spreken we van een overactieve blaas?

Bij een overactieve blaas heb je bijna constant het gevoel dat je moet plassen. Daardoor ga je zeer frequent naar het toilet. Er is echter niet altijd veel urine aanwezig in de blaas. Slechts enkele druppels plassen is dan ook een typisch kenmerk van een overactieve blaas.

Een overactieve blaas wordt veroorzaakt door een plotse, onvrijwillige samentrekking van de blaasspieren.

Bij een overactieve blaas is er doorgaans sprake van aandrangsincontinentie. Vaak is er ook sprake van urineverlies op het moment dat je de aandrang voelt om te plassen en je blaas samentrekt.

Iedereen kan last hebben van een overactieve blaas, maar vooral oudere personen worden erdoor getroffen. Vanaf de overgang kan je er last van krijgen doordat de verlaagde oestrogeenproductie de effectiviteit van de sluitspier van de urinebuis en van de bekkenbodemspieren aantast. Toch is een overactieve blaas geen overgangssymptoom aangezien het iedereen te beurt kan vallen.

overactieve blaas - tips

Oefeningen en tips bij een overactieve blaas

Blaastraining kan een groot verschil maken als je last hebt van een overactieve blaas. Zo kan je bijvoorbeeld oefeningen doen waarbij je het plassen steeds uitstelt. Op die manier train je je blaas om plas steeds langer op te houden. Na verloop van tijd kunnen je klachten hierdoor zelfs volledig verdwijnen.

Ook de gekende Kegel-oefeningen helpen erg goed bij een overactieve blaas. Via Google kan je opzoeken hoe je deze oefeningen moet doen. Hierbij alvast één voorbeeldje:

  • Probeer je bekkenbodemspieren 8 tellen stevig aan te spannen. Ontspan ze vervolgens ook weer gedurende 8 tellen. Herhaal dit “samentrekken en ontspannen” maximaal 8 tot 12 keer.
  • Probeer drie reeksen van 8 tot 12 samentrekkingen te doen met daartussen een pauze.
  • Voer dit elke dag uit, terwijl je ligt, zit of staat.

Zoals je ziet kan je deze oefening overal doen, zelfs achter je bureau. Niemand die het weet :).

Daarnaast helpen ook deze tips:

  • Vermijd vochtafdrijvende dranken en voeding. Cafeïne heeft bijvoorbeeld een vochtafdrijvend effect waardoor je vaker naar het toilet moet.
  • Blijf voldoende drinken. 1.5 à 2 liter water per dag is de richtlijn.
  • Pas je medicijngebruik aan in overleg met je arts, indien je medicatie een effect heeft op je klachten.
  • Overgewicht kan een negatief effect hebben op een overactieve blaas. Houd je gewicht onder controle en probeer af te vallen indien nodig.

Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 06-12-2019

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >