Hartkloppingen zijn een veel voorkomende klacht van vrouwen in de overgang. Bij hartkloppingen gaat je hart zo hevig bonzen dat je het bewust voelt kloppen in je keel of borst. Voor veel vrouwen is dat een angstaanjagend gevoel, maar hartkloppingen tijdens de overgang zijn perfect normaal en doorgaans niet gevaarlijk. Het verschijnsel vergt geen speciale behandeling, maar je kunt de manier waarop je ermee omgaat gelukkig wel zelf beïnvloeden.
Hartkloppingen tijdens de overgang worden doorgaans veroorzaakt door hormonale veranderingen. Tijdens de overgang wordt je zenuwstelsel, dat de werking van je hart en bloedvaten regelt, namelijk een stuk gevoeliger. Je hart kan door die extra gevoeligheid soms plots sneller beginnen kloppen. Soms gebeurt het zelfs dat je hart een tel overslaat.
Je huisarts zal pas medicatie voorschrijven voor hartkloppingen wanneer er echt sprake is van een hartziekte. Worden je hartkloppingen dus veroorzaakt door de overgang, dan moet je ze zelf aanpakken.
Hartkloppingen tijdens de overgang zijn doorgaans niet schadelijk en gaan vanzelf weer over. Heb je echter heel regelmatig last van hartkloppingen en gaan ze niet vanzelf voorbij wanneer je even uitrust? Neem dan contact op met je huisarts. Doe dat zeker als je hartkloppingen gepaard gaan met druk of pijn in je borst, benauwdheid, misselijkheid, flauwvallen of ongewoon hevig transpireren.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >