Normaal gesproken is er een goede balans tussen de aanmaak van oorsmeer en de afvoer ervan. Maar bij het ouder worden kan het oorsmeer echter droger, harder en korreliger worden, waardoor oorsmeerpropjes in het oor ontstaan.
Eczeem, zwemmen, douchen of uitgedroogd oorsmeer kunnen ook jeuk in de gehoorgang veroorzaken.
Gevoel van een verstopt oor, oorsmeerproppen, oorpijn of suizende oren. Iedereen wordt er van tijd tot tijd mee geconfronteerd. Uit het Nationaal Ooronderzoek, uitgevoerd voor A.Vogel, blijkt dat 70% van de Belgen regelmatig last heeft van oorklachten.
Bijna de helft (47%) zegt dat ze af en toe last hebben van oorsmeer gerelateerde klachten. Daarmee bedoelen ze overmatig oorsmeer (11%), een verstopt gevoel (15%) en oorsmeerprop (14%).
Andere voorkomende klachten zijn jeuk en irritatie in de gehoorgang. Zo zegt 22% dat ze soms jeuk hebben in hun oren. 11% geeft aan een droge, geïrriteerde huid te hebben en 7% voelt irritatie in de gehoorgang. Verder heeft 35% last van oorsuizen of een piep in het oor. Tot slot ervaart 10% af en toe oorpijn en heeft 6% al eens te maken gekregen met een oorontsteking.
Hoor je minder goed dan voorheen? Heb je last van overmatig oorsmeer in je oren? Heb je het gevoel dat je oren verstopt zijn?
De mogelijke symptomen van een verstopt oor zijn op te splitsen in 2 delen: een prop in het uitwendige oor en vocht achter het trommelvlies, het middenoor. Dit laatste komt door een verkoudheid.
Ontdek de oorzaken en oplossingen bij een verstopt oor.
Het oor bestaat uit het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.
Tot het uitwendige oor behoort de oorschelp en de gehoorgang. De oorschelp is het deel van je oor dat aan de buitenkant van je hoofd zit. Het is zo gebouwd dat het geluiden uit de omgeving opvangt en overbrengt naar de gehoorgang en het trommelvlies. De oorschelp is gemaakt van kraakbeen en huid.
In de gehoorgang wordt (overmatig) oorsmeer aan- en afgevoerd. Hier kan een oorsmeerprop ontstaan. Ontdek hoe je jouw oren kan ontstoppen bij overmatig oorsmeer.
Vanaf het trommelvlies begint het middenoor. Achter het trommelvlies en in het middenoor bevinden zich de gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes zijn de kleinste botjes die ons lichaam kent. Ze moeten de trilling van het trommelvlies overbrengen naar het binnenoor.
Het binnenoor is een met vloeistof gevulde ruimte. In het binnenoor onderscheiden we drie delen: het vestibulum, de half-cirkelvormige kanalen en het slakkenhuis (ook wel cochlea genoemd). In het met vocht gevulde slakkenhuis bevinden zich vele haarcellen. Deze haarcellen spelen een belangrijke rol bij het omzetten van de geluidstrillingen in een elektrisch signaal, dat doorgegeven kan worden aan de hersenen.
Oorsmeer bestaat uit talg, losse haartjes, dode huidcellen en keratine (een stofje uit de losgekomen huidcellen).
Er zijn twee typen oorsmeer te onderscheiden: nat en droog oorsmeer. Of je droog of nat oorsmeer hebt is erfelijk bepaald. Het is vastgelegd op chromosoom nummer 16.
Wat is het verschil tussen deze twee soorten oorsmeer?
In Nederland komt (onder het kaukasische ras) nat oorsmeer het meeste voor. De verschijningsvorm van nat oorsmeer is afhankelijk van hoe oud het oorsmeer is. 'Vers' is het natte type oorsmeer goudgeel van kleur en nog erg zacht van structuur. Als het ouder wordt, droogt het langzaam in en wordt het steeds donkerder bruin van kleur tot uiteindelijk zelfs zwart. Het oorsmeer is dan droog en korrelig.
Droog oorsmeer is vanaf het begin af aan al droog en korrelig.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >