Niets zo vervelend als een hoestbui. Zeker als je in gesprek bent of als je probeert te slapen. Niet alleen storend voor jou, maar ook voor je omgeving. Begrijpelijk dus dat je er graag zo snel mogelijk van verlost wilt zijn. Onze tips bij hoesten maken er snel komaf mee!
Een eerste belangrijke stap bij het verhelpen van je hoest, is vaststellen om welke hoest het gaat. Je hebt namelijk droge hoest en kriebelhoest enerzijds, en vastzittende hoest anderzijds. Elk hebben ze verschillende oorzaken en oplossingen. We zetten de twee even onder elkaar.
Hoesten is een natuurlijke reactie van ons lichaam om onze luchtwegen slijmvrij te maken. Bij droge hoest of kriebelhoest is er geen sprake van slijm in de keel. Er is enkel een vervelend kriebelend of prikkelend gevoel aanwezig dat de neiging ontlokt om te hoesten. In eerste instantie verlicht het hoesten de keel, maar doordat er geen slijm aanwezig is, heeft het vaak een averechts effect: de irritatie neemt toe. Dit is niet alleen hinderlijk, maar ook pijnlijk en vermoeiend als het hoesten blijft aanhouden.
Bij vastzittende hoest is er sprake van taai, vastzittend slijm in de keel en luchtwegen. Waar hoesten normaal gesproken dé manier is om de luchtwegen te reinigen, heeft dit bij vastzittend slijm amper effect. De hoestprikkels blijven aanwezig omdat er weinig tot geen slijm wordt opgehoest. ’s Nachts lig je ervan wakker en ‘s ochtends moet je extra veel slijm ophoesten om de luchtwegen weer vrij te maken.
Nu je weet welk type hoest je hebt, kunnen onderstaande tips je helpen om sneller van je hoestbuien verlost te raken.
Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes. Deze drogen je keel uit, wat de irritatie nog groter maakt.
Gebruik een extra hoofdkussen als je gaat slapen zodat je hoofd hoger ligt. Dit zorgt voor een betere afvoer van het slijm.
De vochtige lucht die je inademt bij het ‘stomen’ helpt om de luchtwegen te ontstressen. Daardoor kalmeren de luchtwegen en lost vastzittend slijm zich op. Stomen kan je doen door boven een kom warm water te hangen met een handdoek over je hoofd en de kom (zodat de stoom nergens anders heen kan dan naar je luchtwegen) of bv. door in bad te gaan of een warme douche te nemen.
Je kan een aroma zoals menthol toevoegen voor nog betere resultaten.
Bepaalde soorten voedsel helpen tegen de hoest. Met name pikante gerechten (bv. een wokschotel met chilipepers) helpen de spieren in de keel te ontspannen. Ook honing staat bekend om zijn positieve effect op de keel. Zo kan je om de vier uur een theelepel honing eten. Doe het bijvoorbeeld bij in je thee.
Een glas warme melk met honing is dan weer af te raden: zoete zuivelproducten versterken het hoesten. Dat is ook het geval voor vette producten en vlees.
Zeker in de winter, wanneer de verwarming hele dagen aanstaat, kan de luchtvochtigheid in je omgeving te laag zijn. Dit resulteert in meer stof. Daardoor raken je luchtwegen geïrriteerd. De luchtvochtigheid in huis kan je verhogen door waterdamp aan de lucht toe te voegen. Dit kan je doen aan de hand van een luchtbevochtiger.
Maar simpel kan ook: waterbakjes aan de verwarming helpen je ook al een stuk op weg. Als je de luchtvochtigheid wilt verhogen door middel van een plant, zorg er dan voor dat je een type plant kiest dat stof uit de lucht haalt, zoals planten met ruwe bladeren of harige planten.
Zorg ervoor dat je steeds een glas of flesje water in de buurt hebt. Water bevochtigt je luchtwegen en verdunt het slijm waardoor het beter oplost. 1,5 liter water per dag is de richtlijn. Bovendien is het handig om water in de buurt te hebben als je last hebt van een kriebelhoest: dit verhelpt de ‘irritatie’.
Een tip uit grootmoeders tijd: een doorgesneden ui langs je bed leggen zou ook helpen om het hoesten te verlichten. De vrijgekomen dampen verzachten namelijk je keel waardoor je ’s nachts minder moet hoesten.
A.Vogel heeft de oplossing voor je hoestbuien. Een handige spray die je altijd en overal kan gebruiken, ook als je geen water bij de hand hebt: onze A.Vogel Hoestspray voor droge hoest en kriebelhoest en de A.Vogel Hoestspray voor vastzittende hoest.
De Hoestspray voor droge hoest legt een beschermend laagje in de keel en neemt zo de hoestprikkel weg. De Hoestspray voor vastzittende hoest verdunt het vastzittende slijm waardoor het beter opgehoest kan worden. Beide hoestsprays zijn 100% natuurlijk en bevatten amper suiker: ze zijn daardoor ook geschikt voor diabetici.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >