Cataract, glaucoom, diabetische retinopathie, maculadegeneratie, … Misschien heb je er al ooit van gehoord. Het zijn stuk voor stuk oogziekten. Sommigen zijn alleen vervelend, anderen kunnen schade aan het oog veroorzaken en zelfs resulteren in blindheid. Hieronder bekijken we de meest voorkomende oogziekten.
Van alle oogziekten komt deze waarschijnlijk het vaakste voor. Bij conjunctivitis is er sprake van een ontstoken oogbindvlies. Je oogwit en de binnenkant van je oogleden zijn bekleed met bindvlies. Dit vlies gaat uitdroging van je ogen tegen. Bij conjunctivitis zijn de binnenzijde van je ooglid en het zichtbare deel van je oogwit ontstoken.
De symptomen van bindvliesontsteking zijn een branderig gevoel, roodheid, tranende ogen, een verkleinde oogopening en zwelling. In sommige gevallen (voornamelijk bij een bacteriële infectie) is er ook sprake van korst- en ettervorming.
Conjunctivitis is erg besmettelijk: vaak begint de ontsteking in 1 oog en slaat deze na enkele dagen over op je andere oog. Zeker wanneer de oorzaak van de infectie viraal is, gebeurt dit frequent.
Wanneer de ontsteking bacterieel van aard is, volstaat een oogzalf met antibiotica doorgaans om de ontsteking te behandelen. In de meeste gevallen gaat een bindvliesontsteking vanzelf weer over na enkele dagen. Wanneer de conjunctivitis ontstaat door een allergie kan het helpen om hier medicatie voor in te nemen om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Lees hier meer over ontstoken ogen.
Bij cataract oftewel (grijze) staar is er sprake van een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen wordt de ooglens geheel ondoorzichtig en treedt blindheid van het oog op. Cataract kan aangeboren zijn, maar doorgaans is het een leeftijdsverschijnsel. Mensen met diabetes hebben meer kans om cataract te ontwikkelen. De behandeling bestaat meestal uit een operatie en correctie via een contactlens.
Spreekwoordelijk spreken we wel eens van tunnelzicht wanneer iemand slechts 1 ding wilt zien. Zijn of haar spreekwoordelijke blik is dan zo gefocust op 1 ding, dat ze de andere zaken in hun omgeving niet (willen) zien. Wanneer we spreken over tunnelzicht als 1 van de meest voorkomende oogziekten bedoelen we dat het zicht van deze personen beperkt wordt. Het perifeer gezichtsvermogen (zicht aan de zijkant) verdwijnt geleidelijk aan. Het vermogen om te zien bij weinig licht en het oriëntatie- en mobiliteitsvermogen zijn vaak aangetast. Er wordt ook wel gesproken van kokervisie. Dit kan voortkomen uit een ernstige vorm van cataract of oogzenuwschade door glaucoom.
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Een zichtscorrectie met een bril of lenzen is vaak onvoldoende om het perifere gezichtsverlies te compenseren. Soms kan een prismabril helpen.
Je oog zit gevuld met oogvocht (tussen de hoornlaag en de ooglens). Dit wordt continu geproduceerd en afgevoerd om een bepaalde druk in je oog te realiseren. Wanneer afvoerkanaaltjes in je oog vernauwen of verstopt raken, neemt de oogdruk toe doordat het evenwicht tussen aanvoer en afvoer verstoord raakt. Daardoor wordt de oogzenuw aangetast en is er sprake van progressief gezichtsverlies. Dit begint in het perifere zicht (aan de zijkant van je ogen) en breidt langzaam uit naar het centrum. Het gezichtsverlies is blijvend en kan zonder behandeling resulteren in blindheid.
Om de oogdruk te verlagen kan er gewerkt worden met drukverlagende oogdruppels of een laserbehandeling. Wanneer dit niet helpt, kan er overgegaan worden tot een operatie.
Diabetici die hun bloedsuikerspiegel niet goed onder control houden, kunnen last krijgen van beschadigingen aan de bloedvaten in de ogen. Daardoor groeien nieuwe bloedvaten in het netvlies en ontstaat er littekenweefsel. Onder invloed van dat littekenweefsel komt het netvlies los van het oog. Zonder behandeling kan je hierdoor blind worden.
Een laserbehandeling kan uitkomst bieden om de groei van nieuwe bloedvaten te stoppen.
Met het ouder worden, loop je meer kans op maculadegeneratie. Hierdoor krijg je te maken met een verminderd zicht. Maculacellen (gevoelig deel van het netvlies, verantwoordelijk voor het centrale zicht) sterven namelijk af met het ouder worden.
Bij sommige mensen treedt leeftijdsgebonden maculadegeneratie geleidelijk aan op, bij anderen gaat het zicht zienderogen achteruit. Dankzij laserchirurgie, inname van antioxidanten en medicatie kan het proces afgeremd worden. Het is echter niet omkeerbaar.
De meeste oogziekten zijn goed te behandelen als ze op tijd opgespoord worden. Een tijdige diagnose is ook noodzakelijk omdat het zicht dat je reeds verloren bent, vaak moeilijk terug te herstellen is. Het is dus belangrijk om de schade zoveel mogelijk te voorkomen.
Een jaarlijkse check up bij je oogarts doet wonderen. Hij of zij kan eventuele oogziekten tijdig herkennen en een gepaste behandeling uitwerken.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >