background

Salvia officinalis - Salie

Geschiedenis Salvia officinalis - Geschiedenis Salie

Salvia officinalis - Salie

De kennis over deze plant voert ver terug in de tijd. Zelfs in de klassieke oudheid was de geneeskracht van salie al bekend. In de middeleeuwen gebruikte men salie met name bij kuchen, niezen, een loopneus, aandoeningen aan de urinewegen en vrouwenkwalen. Salie werd in China, waar de plant niet van oorsprong voorkwam zeer gewaardeerd, zo zelfs dat Hollandse kooplieden drie kisten met Chinese thee kregen voor één kist salie.

De naam Salvia komt van het Latijnse woord Salvere wat ‘heilzaam kruid’ betekent. Hiermee geeft deze dwergheester gelijk zijn goede reputatie weer.

Botanische eigenschappen Salvia officinalis - Botanische eigenschappen Salie

Salie is een groenblijvende en tamelijk winterharde plant. Ze is struikachtig, sterk vertakt en aromatisch. Deze plant kan tot 2 meter hoog en 1 meter breed worden. Uit de penwortel groeien behaarde, stengels die onderaan houtig zijn en bovenaan viltig behaarde grijswitte twijgen vormen. De echte salie heeft grote, dikke, gerimpelde en viltachtige bladeren die kruisgewijs ingeplant staan op de stengel. Het blad is langwerpig en fijn gekarteld. De bovenkant is grijsgroen, soms paarsig en de onderkant is wollig wit met oliekliertjes die verantwoordelijk zijn voor het balsemachtig aroma van de plant. Vanaf het tweede jaar komen de witte, violette of roze sikkelvormige bloemen die overvloedig nectar produceren. Alle delen van de plant bezitten de aangename geur.

Voorkomen Salvia officinalis - Voorkomen Salie

Oorspronkelijk komt salie uit de Balkan en de landen rond de Middellandse Zee waar hij groeit op de kale kalkrotsen. Via de Zwitserse en Franse kloostertuinen is salie ook in Nederland terechtgekomen. Nu is het een cultuurplant die in de zuidelijke landen op grote schaal wordt gekweekt.

Verwerking Salvia officinalis - Verwerking Salie

De plant wordt geroemd om haar zweetremmende werking en is daardoor verwerkt in het natuurlijke gezondheidsproduct Famosan Salvia dat helpt bij opvliegers en (nachtelijke) transpiratie.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >