background

Hedera helix - Klimop

Over Hedera helix - Over Klimop

Hedera helix - Klimop

De Latijnse soortnaam helix betekent spiraal. Het wijst op de klimmende eigenschap van de soort. De plant heeft een zeer rijke geschiedenis, al in de Oudheid was er veel symboliek verbonden met de klimop, vermoedelijk omdat hij altijd groen was.

Botanische eigenschappen Hedera helix - Botanische eigenschappen Klimop

De altijd groene klimplant heeft een houtige wortelstok waaruit ronde, vertakte stengels opstijgen. De klimop kan wel tot een hoogte van twintig meter groeien. De drie - tot vierlobbige, donkergroene, van boven glanzende bladeren hebben aan de onderzijde lichtere nerven. De bladeren zijn leerachtig en winterhard. Op het moment dat de ranken geen houvast meer vinden om te hechten, gebeurt er iets bijzonders. De plant verandert van uiterlijk en ze krijgt zijtakken die in trossen verder groeien. De bladeren worden ruitvormig, de plant verliest haar mogelijkheid om hechtworteltjes te ontwikkelen en zal vanaf dit punt jaarlijks in de herfst gaan bloeien. De bolvormige bloemschermen bestaan uit vele kleine bloempjes en zijn geelgroen van kleur. De nectar is een lekkernij voor bijen en vlinders.

Voorkomen Hedera helix - Voorkomen Klimop

De Hedera helix, ook wel gewone klimop, komt in Nederland in het wild voor. De plant stelt vrijwel geen eisen aan de grondsoort en kan zowel in de volle zon, half schaduw als in volledige schaduw groeien.

Verwerking Hedera helix - Verwerking Klimop

Verwerking

De Hedera helix is als geneeskrachtig kruid lange tijd onopgemerkt gebleven. Tegenwoordig worden de verse, onverhoute toppen (uitlopers) gebruikt voor middelen bij hoestklachten. De werkzame stoffen zijn slijmoplossend en krampopheffend en hebben kalmerende en hoestverminderende eigenschappen. A.Vogel heeft de klimop verwerkt in de A.Vogel Hoestspray bij droge hoest en kriebelhoest.

Wist u dat?

Na de bloei groene vruchtjes ontstaan, die in de loop van de winter tot decoratief zwart verkleuren? Zou je een stek nemen van dit volwassen deel van de klimop, dan ontstaat er geen klimmer maar een struikje. De erfelijke eigenschappen zijn dus mee veranderd! Dit verschijnsel van de klimop wordt officieel Hedera helix 'Arborescens' genoemd. Je kunt deze niet klimmende soort als groenblijvend struikje in de tuin zetten, ze gedijt echter ook goed in potten. De rijkelijk groeiende, frisgroene bladerstengels doen het mooi in een boeket, zeker als de vruchten donker gerijpt zijn.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >