Arnica montana staat centraal oa tijdens de vakantiemaanden omdat veel mensen de wandelschoenen aantrekken om vele kilometers te wandelen door de velden, bossen en stranden en hierbij hun spieren kunnen belasten.
Arnica is een stijf aandoende plant, met grote gele bloemen. Eigenlijk zijn het geen echte bloemen, maar verzamelingen bloemen die dicht opeen staan op de steel. Zo'n 'hoofdje' van kleine bloemetjes is typisch voor de familie van de samengesteldbloemigen (composieten), waartoe de Arnica behoort. Die familie is in onze streken de grootste met vele tientallen wilde plantensoorten. Je kent ze wel: paardenbloemen, margrieten en madeliefjes, om maar eens een paar van deze composieten te noemen. Bij de Arnica bestaat het hart van de zogenaamde bloem uit een verzameling gele buisbloemen en de rand uit een krans van gele lintbloemen (bij de margriet zijn deze lintbloemen wit).
De Arnica montana, in het Nederlands valkruid of wolverlei, is bij ons een zeer zeldzame en daarom beschermde plant. Dit overjarige kruid komt hier voor op vochtige heide en hoogveengrond. Haar belangrijkste milieu heeft de Arnica echter in de geurige kruidenweides van het hooggebergte in Europa, waar de kiezelrijke graslanden te vinden zijn, tot op een hoogte van 2500 meter. Arnica montana groeit waar hij het meest van pas komt, in bergachtige gebieden met veel rotsen waar je makkelijk struikelt en valt, een andere naam voor dit plantje is dan ook valkruid. Overigens is dit een van de weinige kruiden die beter bekend is onder zijn botanische naam Arnica dan onder de Nederlandse naam. De bloemen en de wortel worden ervan gebruikt.
Arnica is voornamelijk bekend door haar gunstige werking bij spierproblemen zoals stijve, vermoeide spieren, blauwe plekken en voor het verzachten van onaangename gevolgen van onzachte aanrakingen allerhande. Minder bekend, maar uit wetenschappelijk onderzoek gebleken, is de werking van Arnica bij gewrichtsklachten. De Arnica heet dan ook wel een 'panacee (universeel middel) voor blutsen en bulten.' De Nederlandse naam 'valkruid' heeft hier ook mee te maken: het kruid werd gebruikt tegen de gevolgen van valpartijen.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >