Verwarmend, prikkelend, conserverend, zuiverend, digestief… zo is gember. Ideaal om te verwerken in je gerechten maar ook om kleine kwaaltjes ermee te bestrijden!
Het is een rietachtige, overblijvende en bladverliezende plant. De wortelstok is dik, vlezig, knolachtig en vertakt zich grillig. Het is een gladde wortelstok met bleke goudkleurige tot licht bruingrijze kleur vanbuiten en bij opensnijden zie je lichtgeel met hier en daar een blauwachtig plekje. Uit de wortelstokknoppen groeit elk jaar nieuw bovengronds gewas: groepjes stevige stengels tot 3 meter hoog met twee rijen smalle spitstoelopende bladeren. Bij de bloei groeit een afzonderijke stengel met lelieachtige bloemen bovenop de stengel. De bloemen zijn wit tot geelgroen of paarsachtig en in een aar geplaatst. Ze hebben een paarse lip en een gele tekening. Na het afsterven van het loof, kan men de wortelstok oogsten.
Gember staat niet graag in de volle zon en houdt van humusrijke, losse bodem, hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. De plant is dol op zware regenval en tropische omstandigheden.
Gember groeide oorspronkelijk in India maar wordt nu overal gekweekt waar tropische of subtropische weersomstandigheden voorkomen.
Gember wordt sinds oudsher gebruikt voor vele doeleinden:
ter lichaamszuivering, tegen ziekte, om etenswaren te conserveren.
Droge gember heeft verwarmende, prikkelende eigenschappen en stimuleert de bloedsomloop en de algehele stofwisseling. Verse gember werkt meer aan de oppervlakte: stimuleert zweetklieren, om de circulatie in de huid van ledematen te verbeteren en zo toxines via de huid af te voeren.
Gember kan zowel vers als gestoomd, gekonfijt of gedroogd worden gebruikt. Er wordt oa gemberbrood en gemberbier mee gemaakt. Je kan stukjes gember gebruiken om gemberthee mee te zetten en smaak te geven aan oa limonades, snoeperijen, gebak, marmelades, sausen en stoverijen.
De verse wortel is zachter en heeft een citroenachtige smaak. De gedroogde wortel (meestal poedervorm) is scherper van smaak en smaakt ook niet meer naar citroen.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >