background

Rosmarinus officinalis L

Rozemarijn

Geschiedenis

In de Oudheid werd rozemarijn bij religieuze rituelen gebruikt en op de graven geplant opdat de doden hun wijsheid en raad aan de levenden zouden kunnen doorgeven. In Egypte werd de wierook bij wasrituelen gebruikt en kende men de gunstige werking bij verschillende gezondheidsproblemen zoals op gebied van circulatie en concentratie.

Rozemarijn werd verwerkt in de bruidskrans want het stond symbool voor trouw en standvastigheid. In Franse ziekenhuizen en rechtszalen verbrandde men rozemarijn om de lucht te zuiveren. De Britten legden rozemarijn onder hun kussen tegen nachtmerries. In 1600 schreef men een stimulerende en opbeurende werking toe aan rozemarijn. Rozemarijn werd door de Grieken bij vele van hun rituelen gebruikt. Het Griekse ‘Rhops myrinos’ betekent’ balsem’ of ‘aromatische struik’.

Het Romeinse Ros marinus betekent ‘dauw van de zee’. De plant heeft teerblauwe bloempjes die bij het ochtendlicht, als er dauwdruppels aan hangen, van een afstand lijken op de zee. Ook groeit rozemarijn het liefst op kliffen aan de Middellandse zee. Vandaar deze romantische naam.

Botanische eigenschappen

Er zijn zeer veel soorten rozemarijn. De Spaanse rozemarijn is minder geurig, de Franse heeft het meeste aroma. Het is een struikachtige, dichte, aromatische, groenblijvende en vorstbestendige plant die een halve tot twee meter hoog kan worden. De houtige opgaande sterk vertakte stengels met een ruwe schors bezitten leerachtige, harde blaadjes (2,5 cm lang), die lijnvormig zijn, zittend en tegenoverstaand. Bovenaan zijn ze blauwig-groen, korrelig en glanzend en onderaan eerder zilverachtig wit van kleur en ze staan schijnbaar in kransjes.  De bloei is in juli-augustus in koudere streken, vanaf maart in warme gebieden. De plant brengt een dopvrucht voort met vier kleine nootjes die niet worden gebruikt.

Voorkomen

Rozemarijn groeit het meeste in de Mediterraanse landen maar wordt ook gekweekt in de koudere landen. Het is dus een Mediterraanse plant die houdt van warmte en zon. In koude gebieden moet deze plant beschermd worden tegen de vorst. Hij staat graag in schrale, mineraalrijke grond die goed water doorlaat en veel kalk en humus bevat. Om te vermeerderen kan deze plant goed gestekt worden, liefst in september. Je kan het hele jaar door takjes en blaadjes afknippen om te gebruiken maar het beste doe je dit na de bloei in juli of augustus.

Verwerking

Men gebruikt de blaadjes en soms de bloeiende toppen vanwege de volgende gunstige eigenschappen:

  • stimuleert de spijsvertering
  • bevordert de vitaliteit, ook bij oudere mensen
  • bevordert een goed geheugen
  • heeft een verjongende werking op het organisme volgens de volkswijsheid.

Rozemarijn wordt veelal in de keuken gebruikt voor zijn kruidige, pittige toets.

Met etherische olie van rozemarijn kunt u uw huis een fris geurtje geven: doe daarvoor 2 druppels in de waterbakjes die tegen de verwarming hangen.

Insecten houden niet van rozemarijn. Leg dus takjes op het vlees voor uw barbecue in de zomer.

Te onthouden:
Rozemarijn wordt best niet gebruikt door zwangeren vanwege de opwekkende werking.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >