De naam Rammenas komt van het Picardische woord "ramolas" en van het latijnse "radix" dat wortel betekent.
Rammenas is een plant met een langwerpige, soms echter ook
ronde, eetbare wortelknol. Deze wortel kan zwart zijn of wit. Onder de schil
zit spierwit vruchtvlees met een scherpe smaak. Door het contact met de
lucht vervliegen echter de etherische oliën en wordt de smaak veel
zachter.
Er bestaan verschillende soorten : zwarte rammenas, witte rammenas en de
daikinwortel. Het gewas wordt 30 tot 40 cm hoog. Rammenas wordt vooral
in moestuinen gekweekt. Rammenas behoort tot dezelfde familie als
radijzen. Er is ook een onderscheid tussen de zomerrammenas en de
winterrammenas. De zomerse variant groeit tamelijk snel zodat de wortel
minder stevig is en ook niet zo lang kan bewaard worden (één week in de
koelkast). De winterse soort is zwaarder en steviger maar heeft ook
ongeveer vier maanden nodig eer men hem kan oogsten. Hij kan wel tot in
het voorjaar bewaard worden. In Duitsland noemt men de witte soort
zomerrammenas Rettich.
Zwarte radijzen komen niet voor in het wild. 4500 jaar geleden werd de rode radijs al in Egypte gekweekt en 2000 jaar geleden in China. In de middeleeuwen ontstond in Spanje de grotere variëteit: zwarte radijs, ook rammenas genoemd. Rammenas wordt oa veel gekweekt in Duitsland maar komt nu overal voor. In Japan worden speciale soorten gekweekt.
Deze plant wordt in de keuken als groente gebruikt of enkel als smaakmaker in gerechten. Men kan rammenas koken, stoven of rauw gebruiken (geraspt of in schijfjes op de boterham bvb).
A.Vogel maakte bij zomerse rauwkost een heerlijk en gezond sausje met rammenas klaar. Neem hiervoor een half kopje slagroom. Klop de slagroom heel stijf. Meng hieronder geraspte rammenas naar smaak en maak het af met Herbamare kruidenzout! Smakelijk !
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >