background

Pimpinella anisum L. Anis

Anijs

pimpinella-anisum-anijs

Geschiedenis

Deze plant was al bekend en veel gebruikt in het oude Rome en het oude Griekenland. Al in geschriften van 1550 voor Christus wordt er melding van gemaakt. In de Oudheid was anijs een bestanddeel van het wondermiddel Theriak dat volgens Plinius hielp bij alle mogelijke problemen van lijf en leden. De romeinse militaire arts noemt Anisum in zijn Materia medica een bijzonder goed hulpmiddel. De oorsprong van de naam Pimpinella is niet duidelijk. De Italiaanse arts Benedictus Crispus gebruikt deze naam voor het eerst in de 7e eeuw maar de naam werd gebruikt voor verschillende soorten. Doorheen de jaren bleef Anisum een geliefd kruid. Het werd en wordt bijvoorbeeld altijd gebruikt voor het op smaak brengen van dranken zoals anisette en pastis in Frankrijk, ouzo in Griekenland en raki in Turkije.

Botanische eigenschappen

Het is een eenjarige plant die hoort bij de familie van de schermbloemigen, bij het geslacht Pimpinella ook bevernel genoemd. Het heeft niervormige fijne bladeren onderaan de stengel. Hogerop worden de bladeren fijner en kleiner. De plant wordt tot 60 cm hoog. De stengel is rond en geribbeld en splitst zich bovenaan in kleinere stengels met daarbovenop schermen witte bloempjes. De splitvruchtjes zijn peervormig, grauwgroen van kleur en behaard. De hele plant heeft een frisse dropachtige geur en bloeit in juli en augustus. De stof in de plant die de geur afgeeft heet Anethol.

Voorkomen

Pimpinella anisum is afkomstig van het Middellandse Zee gebied en West-Azië. Vandaag vinden we het vooral terug in Zuid-Europa, het nabije Oosten en Indië waar deze plant bijna niet in het wild voorkomt maar wordt verbouwd. Bij de oogst trekt men de hele plant uit de grond.

Verwerking

Anijs heeft een eetlustopwekkend effect en bevordert de spijsvertering.

In de keuken gebruikt men het om smaak te geven aan warme melk, aan bereidingen met azijn zoals opgelegde augurkjes en zilveruitjes, in alcoholische dranken zoals likeur (vb Elixir d'Anvers) en in brood en gebak. Het fijne aroma komt ook tot zijn recht in vis-en vleesgerechten, stoofpotjes en groentenschotels.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >