background

Allium sativum - Knoflook

Over Allium sativum - Over Knoflook

Allium sativum - Knoflook

De plant die deze maand centraal staat behoort tot de familie der Liliaceae - de Lelie-achtigen en het Allium geslacht. Het is het scherpste lid van de uienfamilie.

Botanische eigenschappen Allium sativum - Botanische eigenschappen Knoflook

Knoflook met de botanische naam Allium sativum is onder te verdelen in twee subspecies: Allium sativum Sativum (dit is knoflook zonder bloeiwijze) en Allium sativum Ophioscorodon (knoflook met bloeiwijze). De knoflook met bloeiwijze is de originele knoflook waaruit door selectie de knoflook zonder bloeiwijze is ontstaan. Knoflook kan alleen vegetatief vermeerderd worden. In hun bloeiwijze komen wel bloemen voor maar deze vormen geen zaad. In plaats van zaad vormen ze in de bloemtop broedbolletjes.

Voorkomen Allium sativum - Voorkomen Knoflook

Knoflook hoort bij de Alliaceae familie die uit 600 soorten planten bestaat. Vermoedelijk komt knoflook van de steppen in Centraal-Azië. Via nomaden ging deze plant naar het Midden-Oosten. Daar werd hij in cultuur gebracht en veredeld tot een variëteit met grote bollen. Van daaruit verspreidde deze plant zich naar de rest van de wereld. Nu wordt hij overal geteeld. Men vindt hem nog maar zelden in het wild. 

Verwerking Allium sativum - Verwerking Knoflook

Er worden aan knoflook veel goede eigenschappen toegeschreven. Zo zou knoflook cholesterol- en lichaamsdruk- verlagend werken, effectief zijn tegen tal van schimmels, de spiegel van het circulatievocht gunstig beïnvloeden en een goede werking hebben op inwendige problemen. Kortom, een paar knoflookteentjes om de hoek van de deur of op een plaatsje in de tuin is altijd goed voor de tafel én voor het lichaam.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >