Het is een tweejarige plant die hoort tot de familie van de schermbloemigen (Apiaceae of umbelliferae). Men noemt deze plant ook wel echte karwij.
Karwij wordt vaak verward met komijn. Zij verschillen echter in smaaksterkte: karwij is dubbel zo sterk van smaak als komijn. De zaden van karwij zijn iets meer gebogen dan die van komijn. Komijn is bitterder van smaak en karwij is scherper van smaak.
Deze plant wordt 30 tot 60 cm hoog en heeft fijne, langwerpige, eironde bladeren die dubbelgeveerd zijn. De plant heeft een penwortel. De schermen hebben witte of roze bloempjes die bloeien in mei of juni. De vrucht van de karwijplant is een tweedelige splitvrucht. De eivormige, ietwat gebogen, zaadjes zijn 3-4 mm lang en hebben een aangenaam, zoet en kruidig aroma. De inhoudsstoffen zijn limoneen en carvum.
Je ziet de plantjes vooral staan in weilanden, in bermen en op dijken. Karwij komt voor in bijna heel Europa, Noordwest Afrika en in sommige delen van Azië. Het wordt op grote schaal gekweekt in Nederland, maar bijna de hele oogst wordt uitgevoerd.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >