De Japanse tempelboom is de oudste, nog levende boomsoort op aard is. Het is de laatste vertegenwoordiger van een plantenklasse uit de flora van het Mesozoïcum, 180.000.000 jaar geleden. Bovendien kan de boom individueel ook een zeer hoge leeftijd bereiken.
Nog een bijzonderheid is dat de Ginkgo biloba geen loofboom is, maar ook geen naaldboom. De boom behoort namelijk tot een aparte klasse van naaktzadigen (Gymnospermae), die dicht bij de klasse van de coniferen (Coniferae) ligt. Het bijzondere aan Ginkgo is dat hij bladverliezend is, wat hem heel bijzonder maakt onder de coniferen. In het najaar verkleurt het blad naar schitterend goudgeel.
De geslachtsnaam Ginkgo biloba komt van het Chinese Ginkyo wat zilveren abrikoos betekent en verwijst naar de vruchten. 'Biloba' staat voor 'tweelippig', en verwijst naar de vorm van de bladeren. De Ginkgo biloba kent zowel vrouwelijke als mannelijke exemplaren. Wereldwijd zijn er minder vrouwelijke Ginkgobomen dan mannelijke. Dat komt omdat de mens selectief mannelijke bomen aanplant. De vrouwelijke vruchten verspreiden namelijk een onaangename geur. Alleen tijdens de bloei van de boom is het verschil tussen beide geslachten te zien. De boom groeit grillig en kegelvormig en kan wel 40 meter hoog worden.
De 'vruchten' van de Ginkgo biloba zijn botanisch gezien de zaden. Doordat de zaadhuid vlezig is, lijken het vruchten. De zaden zijn abrikoosvormig met een zilveren gloed (vandaar de naam Ginkgo: gin=zilver, kyo=abrikoos).
In België en Nederland worden de bomen meestal niet zo hoog, omdat hier kweekvormen worden gebruikt. De schors van de Ginkgo biloba is relatief goed bestand tegen vuur. Ook heeft de boom een natuurlijke weerstand tegen schadelijke indringers, luchtvervuiling en radioactieve straling. Ginkgobomen kunnen meer dan 1000 jaar worden!
In China wordt de Ginkgo biloba al duizenden jaren gebruikt om zijn heilzame werking. Maar ook de moderne medische wetenschap heeft zeer veel onderzoek gedaan naar de heilzame werking van de Ginkgoboom, met name de bladeren. Ginkgo biloba vermindert de viscositeit van het lichaamsvocht en verbetert daardoor de microcirculatie. De verbeterde interne circulatie geeft een verhoogde zuurstof-en glucosetoevoer, vooral in de hersenen.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >