Een aanhoudende hoest is vervelend en hinderlijk (voor jezelf én je omgeving) omdat hij zó lang aanhoudt. Waar je gemiddeld genomen na een week verlost bent van je hoestbuien, duurt dat bij een aanhoudende hoest langer dan drie weken! En hoewel hoesten een natuurlijke en nuttige reactie is van je lichaam, blijft het onprettig. Zeker als het dus zo lang duurt. Ontdek hier wat de oorzaken zijn van een aanhoudende hoest en wat je er aan kan doen!
We spreken van een aanhoudende hoest, wanneer het hoesten langer aanhoudt dan drie weken. Een aanhoudende hoest komt vaak voort uit een virale infectie. Bijvoorbeeld door een verkoudheid of griep. Wanneer dit niet de oorzaak is van jouw aanhoudende hoest, is het slim om een afspraak te maken bij je dokter voor verder onderzoek. Onderstaande aandoeningen zijn namelijk ook een mogelijke optie.
Blijf je maar hoesten na een verkoudheid of griepje? Dan kan je last hebben van een bacteriële infectie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van aanhoudend hoesten.
Het is belangrijk dat je achterhaalt of jouw hoest voortkomt uit een bacteriële of virale infectie. De behandeling is voor beide ontstekingen immers verschillend. Een bacteriële infectie vraagt bijvoorbeeld om antibiotica (in sommige gevallen), terwijl antibiotica bij een virale infectie totaal geen effect hebben.
Astma is een aandoening van de luchtwegen waarbij de luchtwegen reageren op een ‘binnendringer’. Daardoor trekken de luchtwegen samen en zwelt de slijmlaag op. De luchtwegen vernauwen, waardoor het lastig wordt om adem te halen. De meest kenmerkende symptomen van astma zijn moeilijk of piepend ademhalen, kortademigheid en hoesten.
Sommige mensen met astma hebben last van een chronische hoest (met of zonder piepen). De reden hiervoor is dat de vernauwing van de luchtwegen irritatie van de hoestreflex veroorzaakt, met een aanhoudende hoest tot gevolg. Astmatische hoest is meestal een droge hoest en neemt doorgaans toe bij inspanning. Daarnaast kan het de patiënt midden in de nacht wekken.
Een hele resem hartkwalen kan ervoor zorgen dat je hart moeite heeft om bloed effectief door het lichaam te pompen. Daardoor kan vocht zich ophopen in je longen (en andere lichaamsdelen). Hierdoor kan je last krijgen van ademhalingsproblemen en astma-achtige symptomen. Denk maar aan een piepende ademhaling.
Vaak is er sprake van een ‘productieve hoest’, waarbij slijm opgehoest wordt. Wanneer je neerligt kan het hoesten erger worden.
Je kan ook last krijgen van een aanhoudende, droge hoest door bepaalde medicatie voor hartziekten.
Wanneer je lichaam probeert om je longen schoon te maken, moet je hoesten. Het is dus een natuurlijke en nuttige functie. Wanneer je een infectie hebt, moet je soms meer hoesten dan normaal, in een poging de irritatie te verhelpen.
Bepaalde longziekten, zoals emfyseem en sarcoïdose, kunnen er ook voor zorgen dat je veel moest hoesten. Emfyseem is een aandoening waarbij de luchtzakjes in de longen vergroten en barsten, waardoor kooldioxide minder goed door het lichaam wordt afgebroken.
Sarcoïdose is een aandoening waarbij er zich littekentjes vormen in verschillende delen van het lichaam, maar voornamelijk in de longen. Hoewel veel mensen geen klachten ervaren bij deze aandoening, hebben sommigen wel last van piepen en chronische hoest.
Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie en is extreem besmettelijk. Tijdens het hoesten is er vaak een piepend geluid waarneembaar.
Aangezien er een vaccin tegen kinkhoest bestaat, is het geen veelvoorkomende aandoening meer. Kinkhoest komt nu vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen, aangezien de immuniteit ertegen door de jaren afneemt.
De aandoening kan worden behandeld met antibiotica en zou geen verdere gezondheidsklachten moeten opleveren. Het is echter belangrijk om de aandoening zorgvuldig te behandelen. Neem voldoende rust en drink voldoende water totdat de infectie weg is.
Tuberculose is een bacteriële infectie die vooral de longen aantast. Vroeger was het een levensbedreigende ziekte. Tegenwoordig is het echter goed te behandelen met behulp van antibiotica.
Symptomen zijn onder meer een slijmachtige hoest vanuit de borst. Naarmate de infectie zich ontwikkelt, neemt de hoest toe en wordt er in veel gevallen bloed opgehoest.
Als je last hebt van een aanhoudende hoest, is het eerst en vooral belangrijk te achterhalen wat de oorzaak van het hoesten is. Afhankelijk van de oorzaak, verschilt de behandeling.
Ongeacht de specifieke oorzaak, helpen ook onderstaande tips bij een aanhoudende hoest:
A.Vogel heeft de oplossing voor je hoestbuien. Een handige spray die je altijd en overal kan gebruiken, ook als je geen water bij de hand hebt: onze A.Vogel Hoestspray voor droge hoest en kriebelhoest en de A.Vogel Hoestspray voor vastzittende hoest.
De Hoestspray voor droge hoest legt een beschermend laagje in de keel en neemt zo de hoestprikkel weg. De Hoestspray voor vastzittende hoest verdunt het vastzittende slijm waardoor het beter opgehoest kan worden. Beide hoestsprays zijn 100% natuurlijk en bevatten amper suiker: ze zijn daardoor ook geschikt voor diabetici.
Als je last hebt van hoesten, is het slim om ‘junk food’ en andere vette, geraffineerde voeding te vermijden. Ook zoete zuivelproducten zoals melk laat je beter even staan. Karnemelk, yoghurt en kwark kunnen wel zonder probleem.
Vitamine- en mineraalrijk voedsel is een goed idee. Vooral vitamine C heb je nodig.
Kruidenthee, gezoet met wat honing, verzacht het hoesten ook.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >